Napredak

Krišto: Trebamo nastaviti raditi jače, brže, bolje i snažnije

''Duboko posvećeni europskoj budućnosti naše domovine, nastavit ćemo čvrsto raditi na tom cilju'', kazao je.
Vijesti / Flash | 08. 11. 2023. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU Johann Sattler uručio je predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto Izvještaj Europske komisije o BiH, a nakon čega se ona obratila medijima.

Poručila je da trebamo nastaviti raditi jače, brže, bolje i snažnije, prvenstveno radi nas, a onda i radi obveza na putu BiH ka EU.

Vrijeme za pročuavanje

''Naglasila bih da Izvještaj koji smo preuzeli je sadržajan i treba nam mnogo vremena da ga detaljno proučimo kako bismo vidjeli što nas očekuje u narednom razdoblju. Ono što je značajno jeste da se Izvještaj bazira na onom što je urađeno od Vijeća ministara BiH, odnosno institucija BiH i da smo u odnosu na prethodne godine napravili značajan iskorak o pitanju europskih reformi, o pitanju vladavine prava, demokratskih institucija, usklađivanje vanjskopolitičkih stavova sa EU, o pitanju borbe s korupcijom i kriminalom te stvaranju funkcionalnog bh. društva'', kazala je.

Istaknula je da su sretni jer je Europska komisija danas usvojila novi Plan i paket rasta, koji je Ursula von der Leyen predstavila prošli tjedan u BiH.

Sve je do nas

''Taj paket se odnosi na značajno ulaganje kada je u pitanje EU. U skladu s tim očekuje se od nas značajan iskorak kako bismo ispunili određene uvjete. Kroz plan rasta BiH ima priliku i sve je do nas. Kao predsjedavajućoj VMBiH mi je drago da je naš napor prepoznat i da je EK na tragu onog što smo uradili, a naravno postoji prostora za bolje i više. Ovo što smo danas dobili je podsticaj za bolji rad u budućnosti. Želim reći da mi je drago da je EK cijenila sve što smo radili i da je sagledala BiH u kontekstu geopolitičkog okruženja i da je pomogla BiH, kao što je to bio slučaj i kada smo dobili kandidatski status. Ovaj napredak koji imamo je rezultat dobrih politika, odnosno politika kompromisa, dogovora i konsenzusa i stoga se zahvaljujem liderima političkih stranaka. BiH jedino na takav način može napraviti iskorak'', istaknula je Krišto.

Pozvala je i na provođenje ostalih reformi, a naglasila je i Izborni zakon.

''Potrebna je cjelovita reforma koja se tiče presuda Europskog suda i odluka Ustavnog suda i naravno da bismo tako rasteretili odnose BiH i poslali poruku da je BiH na ovaj način stabilnija i da ima evropsku budućnost. U narednom periodu očekujem od kolega iz VMBiH da napravimo iskorak po drugim obavezama, a koje smo većinom usuglasili, od Zakona o sprečavanju sukoba interesa do Zakona o sprečavanju pranju novca i terorističkih aktivnosti, Zakona o sudovima, Odluke o imenovanju IPA koordinatora'', rekla je Krišto.

I šef EU Delegacije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler nakon što je uručio Izvještaj Europske komisije o BiH za 2023. godinu rekao je kako je sada ''sve na Bosni i Hercegovini da izvrši potrebne reforme, iskoristi ovu priliku i prođe kroz otvorena vrata''

Kopirati
Drag cursor here to close