Odvjetnik zabrinut

Odbijen Karadžićev prigovor: Ipak će služiti kaznu u Velikoj Britaniji

Na tu odluku, odvjetnik Robinson je uložio prigovor u kojem je, kako su prenijeli mediji, Haški sud upozorio da će Karadžić u britanskom zatvoru ''biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista''.
Vijesti / Flash | 14. 05. 2021. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni sud u Hagu odbio je prigovor obrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na odluku da Karadžić bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH, 1992-95.

To je na svom Twitter nalogu u petak objavio Karadžićev odvjetnik Peter Robinson.

''Prigovor Radovana Karadžića na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji odbio je predsjednik sudskog Mehanizma Carmel Agius'', priopćio je Robinson, prenosi N1.

Američki odvjetnik ocijenio je da je tom odlukom Haški sud Karadžića osudio na ''samicu do kraja njegovog života ili na smrt u rukama muslimanskih ekstremista u britanskim zatvorima''.

Sud u Hagu nije objavio odluku predsjednika Agiusa.

Da će Karadžić kaznu služiti u Velikoj Britaniji ranije je objavio šef britanske diplomacije Dominic Raab. Na tu odluku, odvjetnik Robinson je uložio prigovor u kojem je, kako su prenijeli mediji, Haški sud upozorio da će Karadžić u britanskom zatvoru ''biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista''.

Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS Radislava Krstića, osuđenog za pomaganje genocida u Srebrenici. Krstić je zbog toga bio vraćen u Nizozemsku i potom upućen u Poljsku, gde izdržava kaznu od 35 godina zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close