Press

Musa: Zadovoljni smo situacijom, nema ubrzanog porasta broja oboljelih

Ovo je šesti tjedan od kad je dekretirano prvo oboljenje od koronavirusa u FBiH.
Vijesti / Flash | 14. 04. 2020. u 12:00 Fena
Obraćanje predstavnika federalnih institucija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa izrazio je zadovoljstvo trenutnom situacijom, jer nema ubrzanog porasta broja oboljelih od koronavirusa.

Podsjetio je da je ovo šesti tjedan od kad je dekretirano prvo oboljenje od koronavirusa u FBiH.

''Imamo prijenos u zajednici, ali nemamo onu situaciju koju smo htjeli izbjeći, a to je ubrzani porast broja oboljelih'', naglasio je Musa. 

Istaknuo je da postoje određena područja gdje je zabilježen veći broj potvrđenih slučajeva u odnosu na ostala, što znači da lokalna transmisija nije sinkronizirana, a to zahtijeva i dodatne mjere opreza u cilju suzbijana koronavirusa.

Javnosti su se obratili federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

 

Mandić: U Federaciji BiH 55 pacijenata oporavljenih od koronavirusa

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić je danas u Sarajevu, u obraćanju javnosti, kazao da je u proteka 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirano ukupno 447 uzoraka od kojih je 24 bilo pozitivno na Covid-19.

Po njegovim riječima, u Federaciji BiH do sada je ukupno testiranih 6.621 uzorak, a na Covid-19 je ukupno potvrđenih 612 osoba. Od toga je 330 žena i 282 muškarca.

Ministar Mandić kaže da je trenutno u Federaciji BiH hospitalizirano 70 pacijenata pozitivnih na virus Covid-19.

''Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH imamo 55 pacijenata oporavljenih od ove bolesti, a u narednim danima očekujemo da će se broj oporavljenih povećavati'', naveo je Mandić.

Po njegovim riječima, od 24 potvrđena smrtna ishoda u FBiH, 13 je muškaraca i 11 žena. Što se tiče starosne strukture, 16 preminulih pacijenata, odnosno njih 66,67 posto bilo je u dobi preko 65 godina.

Ministar Mandić osvrnuo se i na trenutnu epidemiološku situaciju, istaknuvši da s trenutnom situacijom "možemo biti zadovoljni, nije došlo do naglog porasta oboljelih".

''Trudimo se svim dosadašnjim mjerama da usporimo širenje bolesti i da zdravstveni sustav ne srušimo i toliko ga ne opteretimo da ne može dalje funkcionirati'', kazao je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Kopirati
Drag cursor here to close