24 nova slučaja

Čerkez: Očekuje se daljnji rast broja oboljelih u FBiH

''Očekuje se daljnji rast broja oboljelih od koronavirusa, te jedino donesene mjere mogu doprinijeti usporavanju širenja virusa'', izjavio je danas pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.
Vijesti / Flash | 06. 04. 2020. u 18:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Federaciji BiH je 24 novih pozitivnih građana na koronavirus, a tokom posljednja 24 sata testirano je 290 osoba. Očekuje se daljnji rast broja oboljelih od koronavirusa, te jedino donesene mjere mogu doprinijeti usporavanju širenja virusa'', izjavio je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Vlada Federacije BiH osigurala je novih 150.000 testova koji će, sa prethodnih 20.000, omogućiti daljnji kontinuitet testiranja svih građana koji za to imaju potrebe.

''Za tesiranje mora postojati medicinska indikacija. Jedan od simptoma moraju biti respiratorne infekcije kao kod svake gripe poput malaksalosti ili grlobolje. To su inače simptomi koje imamo sa svakom sezonskom gripom te bi se i u ovom slučaju morali adekvatno ponašati'', pojasnio je Čerkez.  

Nositelj virusa u jednom periodu se dobro osjeća i nema simptoma, a već postaje zarazan.

U takvim situacijama, kako ističe, teško je prepoznati virus, a pogotovo kada se odlazi u zdravstvene ustanove gdje postoji velika interakcija. Dakle, ''osoba dolazi u zdravstvene ustanove kao zdrav čovjek i nakon tri-četiri dana može dobiti jedan od simptoma, što znači da je prethodna dva dana bila zaražena i prenosila virus“.  

-''To je problem s kojim se nosi cijeli svijet i zato je izazovan. Pri tome je najvažnije pridržavati se svih mjera predostrožnosti i osobne zaštite, posebno liječnici'', naglasio je Čerkez dodajući da oni građani koji osjete simptome blaže prirode ne trebaju takvi odlaziti u domove zdravlja niti na posao.

Zahvalio se umirovljenicima koji, kako tvrdi, poštuju izrečene mjere.

U Federaciji je do sada testirano 3.320 građana od toga ih je 371 pozitivnih.

Kopirati
Drag cursor here to close