30 godina

Obljetnica stradanja Srba na području Mostara: Ruže u rijeci Buni

''Da im se bar mogu naći tijela, pa da obitelji imaju neki smiraj. Ja sam imao sreću u nesreći da ih nađem'', kaže Stević i navodi da je razočaran u tužiteljstvo.
Vijesti / Flash | 15. 06. 2022. u 17:30 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bacanjem ruža u rijeku Bunu, paljenjem svijeća i odavanjem počasti žrtvama, danas je obilježeno 30 godina od stradanja 29 osoba srpske nacionalnosti na Buni. Za devet osoba obitelji još uvijek tragaju.

Milenka Brstina još uvijek traga za mužem i djeverom, koji su nestali na Buni u lipnju 1992. godine.

''Na isti dan je nestao i njihov rođak, koji je pronađen ima tri godine, i to je samo glava nađena. Njih dvojica – ništa. Napravila sam spomenik i samo njihove slike stoje. Tu idem i palim svijeće. Svih ovih godina samo obećanja, ali od toga ništa, to ostaje da boli'', kaže Brstina.

Srećko Stević je prije 30 godina izgubio majku i oca. Kaže da je pronašao i sahranio njihove posmrtne ostatke, ali navodi da je porazno to što se za 83 osobe koje su nestale na ovom području još uvijek ništa ne zna.

''Da im se bar mogu naći tijela, pa da obitelji imaju neki smiraj. Ja sam imao sreću u nesreći da ih nađem'', kaže Stević i navodi da je razočaran u tužiteljstvo, koje je, zbog nedostatka dokaza, obustavilo istragu u slučaju ubojstva njegovih roditelja.

Kosti muža i djevera je u grobnici Klepci pronašla i Stojanka Bukvić.

''Tog 14. lipnja su otišli iz kuće, ne znajući da je Buna već zauzeta od strane Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH. Upali su u njihove ruke. Poslije nismo imali nikakva saznanja o njima, a 2003. godine smo ih pronašli, identificirali i sahranili'', kaže Stojanka, dodajući kako joj je svaki dan sve teže.

Aljonka Dželetović, predsjednica Općinske organizacije obitelji zarobljenih branitelja i nestalih civila Nevesinje, kaže da se još 83 osobe srpske nacionalnosti s ovog područja vode kao nestale.

''Poruka je da se ovo nikada nikome ne ponovi'', govori ona i napominje da je za zločine nad Srbima u dolini Neretve procesuirano samo šest osoba.

''Da je tužiteljstvo radilo svoj posao, danas bismo imali mnogo više optuženih u ovom gradu, jer je ovdje bilo deset zatvora i 28 mjesta zatočenja Srba. Pitam tužiteljstvo – koliko još godina treba da prođe, tko će tražiti te ljude, ko će svjedočiti'', kaže ona, dodajući kako se u dolinu Neretve vratio mali broj osoba srpske nacionalnosti.

Tridesetogodišnjica stradanja Srba iz doline Neretve obilježena je parastosom u Crkvi svete Trojice u Mostaru, te su u Nevesinju položeni vijenci na Spomenik slobode i na spomen-kosturnicu, piše Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close