Polaganje vijenaca i paljenje svijeća

Obilježena 29. obljetnica stradanja Hrvata općine Kakanj

U emotivnom govoru, bivši član Zapovjedništva brigade HVO-a Kotromanić satnik Dragan Petković istaknuo je kako je brigada HVO-a Kotromanić dala velik doprinos u Domovinskom ratu.
Vijesti / Flash | 13. 06. 2022. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

12. lipnja 2022. godine, svečano je obilježena 29. obljetnica stradanja Hrvata općine Kakanj, u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HR HB općine Kakanj.

Sveta misa zadušnica za poginule branitelje i civilne žrtve rata održana je u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci pred okupljenim članovima obitelji, članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkim dužnosnicima.

Nakon svete mise, položeni su vijenci i upaljene svijeće na središnjem spomen obilježju u Kraljevoj Sutjesci, te je minutom šutnje odana počast poginulim braniteljima Hrvatskog vijeća obrane Kakanj, stradalim civilima općine Kakanj i svim žrtvama Domovinskog rata.

Sudjelovanjem u obilježavanju obljetnice, počast stradalim Hrvatima općine Kakanj odali su i visoki dužnosnici: predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH Lidija Bradara, ministar prostornog uređenja u Vladi Federacije BiH Josip Martić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i izaslanik u Domu naroda Parlamenta  Federacije BiH Ivo Tadić.

Foto: PR / Obilježena 29. obljetnica stradanja Hrvata općine Kakanj

U emotivnom govoru, bivši član Zapovjedništva brigade HVO-a Kotromanić satnik Dragan Petković istaknuo je kako je brigada HVO-a Kotromanić dala velik doprinos u Domovinskom ratu diljem bojišnica Herceg Bosne.

''Sloboda je dar Božji i mi moramo biti svjesni da je to plod žrtve i mučeništva i nikada se ne smijemo bojat govoriti istinu o onom što nam se dogodilo. Ovo spomen obilježje nas podsjeća na stravična stradanja Hrvata, te svakom posjetitelju nameće pitanje je li se to trebalo dogoditi. Nama živima ostaje pravo i obveza sjećanja na ove žrtve, jer ako to zaboravimo, osuđeni smo na nepoštivanje povijesti i propast''.

''Ne mogu, a da ne kažem kako nam je zadaća skrbiti se o preživjelim pripadnicima postrojbe, posebice časnicima i zapovjednicima na koje se vrše razni pritisci i podizanje raznoraznih optužnica ne bi li se skrenula pažnja sa zločina koje su počinili Bošnjaci nad Hrvatima. Jedna od takvih optužnica je podignuta protiv zapovjednika V.P. Željka Marića zvanog Ninđa koji je prepušten sam sebi. Žalosno! Žrtve treba uvijek spominjati u kontekstu da se ovako nešto nikad više ne ponovi i bez čega nema pomirbe, kao i prihvaćanjem odgovornosti i traženjem oprosta. Mlađi naraštaji moraju govoriti samo istinu o stradanju Hrvata općine Kakanj, te odavati dužni pijetet poginulim braniteljima i civilima na memorijalnom spomen obilježju u Kraljevoj Sutjesci'', kazao je satnik Petković, te dodao:

''U ratnim sukobima u općini Kakanj poginulo je ili zarobljavanjem ubijeno 103 branitelja HVO-a brigade Kotromanić, ranjeno 135 branitelja, te ubijeno 22 civila Hrvata. Najveći broj civila ubijen je svirepo poslije sukoba, pljačkanjem i paljenjem hrvatskih sela, te raznim torturama i silovanjima protjerano je 13 000 Hrvata općine Kakanj. Sve ovo što se dogodilo, navodi na zaključak da je bošnjačka strana sve uradila s namjerom da očisti općinu Kakanj od Hrvata, da su se sustavno pripremili za napad na Hrvate kakanjske općine. Brigada HVO-a Kotromanić formirana je samo s jednim ciljem, ne da napada, nego da se brane prostori na kojima obitavaju Hrvati od bilo kojeg neprijatelja. Sustavan zločin koji se dogodio nad Hrvatima općine Kakanj ne može se nikad zaboraviti, a posebice iz razloga što mi nismo nikom bili prijetnja i zato što nitko od Bošnjaka nije odgovarao niti bio kažnjen za učinjena zlodjela'', kazao je satnik Petković.

Kopirati
Drag cursor here to close