Podrška projektima

Objavljen poziv - Novac mogu dobiti udruženja osoba s invaliditetom, javne kuhinje i sigurne kuće

Iz Ministarstva poručuju za sve koji će se prijaviti, da je neophodno pažljivo iščitati javni poziv i upute, te da će to biti dovoljno da se ispoštuju svi tehnički uvjeti i tražena ispravnost dokumentacije i same prijave.
Vijesti / Flash | 01. 02. 2024. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je javni poziv za financiranje projekata udruženja osoba sa invaliditetom, javnih kuhinja i sigurnih kuća u Federaciji BiH za 2024. godinu.

Sredstva za tu podršku osigurana su iz prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Pravo na prijavu imaju sva udruženja i organizacije koje u svom radu realizuju projekte iz jedne od tri oblasti. To su zadovoljavanje potreba osoba sa invaliditetom u smislu poboljšanja životnih uslova i rada njihovih organizacija, zatim smještaj i utočište žrtvama torture i nasilja (sigurne kuće) i rad javnih kuhinja.

Izmjene u vezi bodovanja i posebnih kriterija

U odnosu na prošlu godinu izmjenama Pravilnika o provođenju postupka i načinu raspodjele prihoda ostvarenih od naknada za priređivanje igara na sreću u javni poziv unesene su određene izmjene kojima se dovodi u ravnotežu položaj udruženja i organizacija u smislu bodovanja općih i posebnih kriterija.

''Bodovna šema je, mogli bismo reći, u neravnopravan položaj stavljala udruženja i organizacije koji su kasnijeg datuma osnovani u odnosu na one koji su ranije registrovani što je imalo za rezultat da su dobri projekti odbijani jer nisu prelazili prag već bodovanja općih kriterija. To smo sada izmijenili u korist kvaliteta projekata koji se boduje u okviru posebnih kriterija, tako da očekujemo da će dobri projekti udruženja koji nisu imali šansu proći zbog ovih općih, tehničkih uslova, sada imati tu mogućnost'' - pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Zbog Uredbe koja je od prošle godine na snazi nije bilo mogućnosti napraviti veće izmjene u samim kriterijima, međutim i ova izmjena uvodi značajnu ravnotežu i otvara mogućnosti koje prethodne godine nisu postojale za ona mlađa udruženja koja se prijave s dobrim projektima, ali ne pređu prag u prvom krugu.

Osim toga, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je i zajedno sa javnim pozivom objavilo detaljne upute kako pripremiti dokumentaciju za javni poziv, kao i detaljnja pojašnjenja šta sve treba sadržavati projekat, kako bi i na ovaj način povećali prolaznost projekata na ovom pozivu.

Pažljivo pročitati upute

Iz Ministarstva poručuju da je neophodno pažljivo iščitati javni poziv i upute, te da će to biti dovoljno da se ispoštuju svi tehnički uvjeti i tražena ispravnost dokumentacije i same prijave.

Novina je ove godine, kako je kazao ministar Delić, i dodatno preciziranje posebnog kriterija koji se odnosi na davanje prednosti udruženjima i organizacijama kojima je osnovna djelatnost realizacija projekata i aktivnosti u oblasti unaprjeđenja prava i položaja osoba sa invaliditetom.

''Ova izmjena se odnosi na projekte iz kategorije unaprjeđenja prava i položaja osoba s invaliditetom u smislu da se kod bodovanja daje određena prednost organizacijama i udruženjima kojima je primarna djelatnost upravo vezana za osobe s invaliditetom'' - kazao je Delić.

Tvrdi da to ne isključuje druge organizacije koje prijave projekt iz ove oblasti, ali da smatra pravednim da ove organizacije koje se primarno bave osobama s invaliditetom imaju prednost u odnosu na ostale.

15 dana za prijave

''Ove izmjene ne odnose se na javne kuhinje i sigurne kuće s obzirom na to da je tu sasvim izvjesno šta je čija djelatnost i nema nejasnoća po tom pitanju'' - podcrtao je ministar Delić.

Javni poziv je otvoren i prijave se već mogu podnositi, a krajnji rok za podnošenje blagovremenih prijava je petnaest dana od dana posljednje objave u dnevnim novinama, priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Javni poziv sa pratećim uputstvom i obrascem za prijavu dostupan je na LINKU.

Kopirati
Drag cursor here to close