Poruka današnjim

Obilježeno 79 godina od velikog prosvjeda žena-antifašistkinja Mostara

Te godine više stotina žena Mostara satima je prosvjedovalo zbog loše snabdjevenosti grada koja uzrokuje i brojna obolijevanja i glad.
Vijesti / Flash | 12. 12. 2020. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar obilježilo je u subotu 79 godina od velikog prosvjeda žena-antifašistkinja Mostara.

Foto: Bljesak.info / Obilježeno 79 godina od velikog prosvjeda žena-antifašistkinja Mostara

Naime u prosincu 1941. godine više stotina žena Mostara satima je prosvjedovalo zbog loše snabdjevenosti grada koja uzrokuje i brojna obolijevanja i glad. Napisale su prosvjedno pismo sa zahtjevom da se to hitno popravi i uručile ga Gradskom poglavarstvu.

Nakon toga otišle su na Tepu - gradsku pijacu na kojoj je bilo jedino repe. Isprevrtale su tezge i razbacale repu te satima demonstrirale gradom. Intervenirala je i policija.

Foto: Bljesak.info / Obilježeno 79 godina od velikog prosvjeda žena-antifašistkinja Mostara

''Taj protest poslao je snažnu poruku da se sa ženama nije moglo šaliti. Prisjećanjem na to želimo podsjetiti današnje žene da njihovim venama teče revolucionarna krv. Ne treba se prosvjedovati. One će u ovom vremenu učiniti ono što su njihove prethodnice učinile 1941. One će 20 prosinca izaži na izbore i tamo kazati što žele'', poručili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close