Stolac

Obilježena obljetnica dvostrukog stradanja u Orašlju

U selu je u znak sjećanja na to stradanje podignut spomenik 1972. godine, a život se vraćao i obitelji oporavljale.
Vijesti / Flash | 13. 07. 2020. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju večer je u zaseoku Orašlje, sela Rotimlja u općini Stolac upriličeno sjećanje na dvostruki zločin i stradanje civila ovog sela.

Naime, 12. srpnja 1943. godine nacistički okupator potpomognut sa ustaškim formacijama u znak odmazde opkolio je selo i strijeljao 68 civila. Stradale su skoro cijele obitelji, navodi se u priopćenju UABNOR-a Mostar.

U selu je u znak sjećanja na to stradanje podignut spomenik 1972. godine, a život se vraćao i obitelji oporavljale. Međutim, pedeset godina kasnije, 13. srpnja 1993. godine jedinice HVO-a ponovo opkoljavaju selo i brutalno likvidiraju 15 mještana koje su zatekli u selu. Najmlađi ubijeni nije imao ni 5 godina. Stradaju potomci i srodnici stradalih iz 1943. godine. Jedan od jedinstvenih primjera stradanja na ovim prostorima, piše UABNOR Mostar.

Foto: UABNOR Mostar / Obilježena obljetnica dvostrukog stradanja u Orašlju

Tim povodom, poštujući sve epidemiološke mjere, braniteljske organizacije Stoca upriličile su odavanje počasti stradalima uz nadu da će u budućem vremenu ovo mjesto i ovi događaji biti vidljiviji, a krivci biti sankcionirani.

Skupu se obratio Sead Đulić, predsjednik SABNOR BiH koji je, između ostalog pozvao sve prisutne na okupljanje u jedinstven antifašistički svenarodni front koji će se okupiti oko onog što je zajedničko svakom čovjeku, a to je sloboda, jednakost i ravnopravnost.

Đulić je pozvao na kulturu sjećanja, protiv kulture zaborava, ali i zaglednost u budućnost učeći iz prošlosti, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close