Tri desetljeća

Mostar: Obilježena 30. obljetnica zločina u Raštanima

''Na nama je da kulturom sjećanja u suradnji s drugim udruženjima obilježavamo ovu obljetnicu. Danas je 30. obljetnica, a u sljedećem periodu ćemo učiniti sve da otrgnemo od zaborava zločin u Raštanima''. izjavio je Adnin Hasić.
Vijesti / Flash | 24. 08. 2023. u 12:45 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća pored spomenika žrtvama u Raštanima kod Mostara, obilježena su tri desetljeća od zločina, koji su u kolovozu 1993. počinili propadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

U Raštanima je tada ubijeno devet civila, među kojima troje djece, te sedmoro ranije zarobljenih vojnika Armije RBiH.

''Na današnji dan pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, nakon zauzimanja ovog mjesta počinili su stravične zločine. Između ostalog, ubijeno je devet civila bošnjačke nacionalnosti, među njima i troje djece. Nažalost, izvršitelji nisu procesuirani. Na nama je da kulturom sjećanja u suradnji s drugim udruženjima obilježavamo ovu obljetnicu. Danas je 30. obljetnica, a u sljedećem periodu ćemo učiniti sve da otrgnemo od zaborava zločin u Raštanima'', izjavio je u ime udruženja koja čine civilne žrtve rata, predsjednik Udruženja ubijenih na Uborku i u Sutini Adnin Hasić.

Foto: Anadolija / Obilježena 30. obljetnica zločina u Raštanima

''Prošle godine smo počeli obilježavati obljetnicu ovoga zločina. Osjećam se tužno zbog činjenice da do danas on nije procesuiran i da nitko nije odgovarao. Ponosan sam što to obilježavamo i sjećamo se naših šehida, susjeda koji su dali živote'', rekao je stanovnik Raštana Ibro Dumpor.

Izrazio je nadu da će tužiteljstva i sudovi konačno početi raditi na rasvjetljavanju i ovog zločina.

''Ne tražimo da se kažnjavaju vojnici koji su ubijali vojnike, ali za ubojstva civila se mora odgovarati, i to najrigoroznijim kaznama'', rekao je.

Foto: Anadolija / Obilježena 30. obljetnica zločina u Raštanima

U prvostupanjskoj presudi u predmetu protiv Mladena Naletilića zvanog Tuta i Vinka Martinovića zvanog Štela, bivših zapovjednika jedinice ''Kažnjenička bojna'', navodi se da je krajem kolovoza 1993. kontrolu nad Raštanima preuzelo Hrvatsko vijeće obrane. Naletilić je ranije osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima s područja Mostara. Među jedinicama koje su ulazile u kuće, upravo se spominje ''Kažnjenička bojna''. Kuće u Raštanima su zapaljene, a veća grupa Bošnjaka je odvedena u logor ''Heliodrom''. Za posmrtnim ostacima nekoliko ubijenih i danas se traga.

Kopirati
Drag cursor here to close