Mostar

Obljetnica zločina na Uborku i Sutini: ''Nismo se pomakli s mjesta, zločin nije procesuiran''

''Mnogi osumnjičeni su na slobodi, žive normalno svoj život u BiH. A za pojedine imamo saznanja da su u Srbiji'', rekao je Adnin Hasić.
Vijesti / Flash | 13. 06. 2023. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednica obitelji žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. Mostar i Udruženje građana civilnih žrtava rata Mostar - u utorak 13. lipnja 2023. god. prigodnim programom obilježili su Dan civilnih žrtava rata Mostara i 31. obljetnicu od zločina na Uborku i Sutini.

Adnin Hasić, ispred Udruženja civilnih žrtava rata Mostar kaže da je ''31 godina prošla i nismo se pomakli s mjesta''.

2023. je ključna

''Zločin nije procesuiran, a izvršitelji i nalogodavci nisu izvedeni pred lice pravde'', rekao je Hasić.

12 osumnjičenih za zločin na Uborku i Sutini nisu više među živima, također neki od svjedoka su preminuli, a strategijom za rad na procesuiranju ratnih zločina predviđeno je da zločin na Uborku i Sutini bude jedan od prioriteta.

''Krajnji rok po ovoj strategiji je kraj 2023. godine. Mnogi osumnjičeni su na slobodi, žive normalno svoj život u BiH. A za pojedine imamo saznanja da su u Srbiji. Za dvojicu osumnjičenih za zločine na Uborku i Sutini već se vodi proces i suđenje za zločine na Zijemljima'', dodao je Hasić.

Na upit zašto se toliko čeka na procesuiranje, kaže da ''odgovor na to pitanje nema ni Tužiteljstvo BiH''.

Civilne žrtve zaslužuju jedinstveno spomen obilježje

''Na nama je da se bavimo kulturom sjećanja. Danas mi po prvi put obilježavamo Dan svih civilnih žrtava rata u gradu Mostaru, kojih je u ovom gradu preko 860. Svi ti ljudi zaslužuju da imaju jedinstveno spomen obilježje, nije samo Uborak i Sutina. Ali Grad treba odati poštovanje prema svim civilnim žrtvama rata i mi ćemo insistirati na tome'', napomenuo je predsjednik Udruženja civilnih žrtava rata Mostar.

Na obilježavanje 31. obljetnice od zločina na Uborku i Sutini stigla je i Ramiza Gurdić iz Udruženja "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

Kaže, da majke Srebrenice i Žepe obilaze sva stratišta, bez obzira gdje se ona nalazila.

''Osjećam se isto kao što se i vi osjećate ovdje. Mi majke moramo govoriti, jer govor je istina, a šutnja je laž. Mi se ne bojimo. I dok sam živa obilazit ću sva stratišta, nije bitno gdje, niti tko je poginuo, ni tko je ubijen. Svi su isti. Tuga je i bol, ali moramo pamtiti i zaboraviti se ne smije. Mi trebamo podići glave, jer nismo mi krivi, nego oni koji su nas ubili'', rekla je za medije Gurdić.

Kopirati
Drag cursor here to close