Vitez

Obilježena 29. obljetnica "Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu"

''Drago nam je što ste opstali, što nas je imao tko dočekati, drago mi je i što pamtite 'Bijeli put'''.
Vijesti / Flash | 23. 12. 2022. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom akademijom u salonu FIS u Vitezu u utorak je završen program obilježavanja 29. obljetnice "Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu". Na svečanoj akademiji nazočnima se obratio Ante Damjanović, jedan od glavnih organizatora 'Bijelog puta'. U svom govoru osvrnuo se na ponosne dane hrvatskog zajedništva i sam tijek organiziranja 'Bijelog puta'.

''Hrvati Središnje Bosne dio su jednog hrvatskog bića. Hrvatima u Republici Hrvatskoj je stalo i tada, a i danas, do vaše sudbine. Drago nam je što ste opstali, što nas je imao tko dočekati, drago mi je i što pamtite 'Bijeli put'. Taj napor kojeg smo mi tada učinili je bio minimalan, primjeren opasnosti i vremenu u kojem smo živjeli. Bila je to normalna ljudska reakcija i pomoć. Drago će mi biti ako zapamtite da ste opstali jer ste imali svoj HVO i gdje je bio HVO tu su Hrvati opstali. Čuvajte te uspomene i njegujte ih'', poručio je Ante Damjanović u svom govoru.

Foto: PR / Obilježena 29. obljetnica Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu

Prigodan govor imao je i Marinko Čavara, aktualni predsjednik FBiH i prvi zamjenik predsjedatelja ZD PS BiH, ujedno i izaslanik predsjednika HNS-a BiH Dragana Čovića.

''Večeras smo se okupili da obilježimo jedan značajan trenutak u povijesnoj borbi hrvatskog naroda da opstane na ovim prostorima. Večeras se prisjećamo vremena i trenutka kada je 'Bijeli put' došao u Novu Bilu, u vremenu kad smo se svi nekako sa zebnjom očekivali sljedeći dan, u tom sljedećem danu kad će negdje netko poginuti, negdje neka crta obrane popustiti, koliko će ranjenika u ratnoj crkvi-bolnici umrijeti zbog nedostatka medicinske njege, pribora, lijekova i sl. Taj trenutak mogu doživjeti samo oni koji su to proživjeli i taj trenutak, taj osjećaj moramo prenijeti svima onima koji to nisu proživjeli''.

Foto: PR / Obilježena 29. obljetnica Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu

'''Bijeli put' bio je prevažan za Hrvate Središnje Bosne. On je prije svega pokazao solidarnost hrvatskog naroda Republike Hrvatske prema hrvatskom narodu Središnje Bosne. 'Bijeli put' je donio svjetlost i nadu. Ovdje ne mislim samo na materijalno, nego i na podršku i poruku da nismo sami, da hrvatska država i cijeli svijet zna što se događa u Središnjoj Bosni. Stoga, želim neizmjerno zahvaliti svima onima koji su organizirali 'Bijeli put'. Hvala i svima onima koji su doprinijeli da ovaj projekt uspije. Hvala i onima koji se i danas bore za ravnopravnost i opstojnost hrvatskog naroda u Bosni Hercegovini'', naglasio je Čavara.

Prigodne riječi zahvale, riječi ohrabrenja i prigodne božićne poruke prisutnima je uputio general bojnik Ilija Nakić, izaslanik u Domu naroda FBiH te predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 29. obljetnice od dolaska konvoja 'Bijeli put'.

''Želim čestitati svim organizatorima i sudionicima 'Bijelog puta', na čelu s gospodinom Antom Damjanovićem, na ogromnom trudu i naporu koji su učinili 1993. godine u najtežim vremenima za Hrvate Središnje Bosne''.

Foto: PR / Obilježena 29. obljetnica Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu

''Ovdje odgovorno tvrdim kao jedan od vojnika i nekadašnji zapovjednik da se Hrvati Središnje Bosne nikad ne bi predali. Nikada se i neće predati. To poručujem svima koji žive u zabludi da ćemo otići i da ćemo nestati s ovih prostora. Još mnogo Božića, Uskrsa i obljetnica 'Bijelog puta' obilježavat ćemo ovdje zajedno sa našom braćom iz Hercegovine, s našom braćom iz Posavine, zajedno sa svim Hrvatima iz Republike Hrvatske i iseljeništva'', naglasio je general Nakić te uputio svima nazočnima prigodnu božićnu i novogodišnju poruku i čestitku .

U zabavnom dijelu programa kojeg je vodila Anja Stipinović nastupili su Viteški akordi, IFD "Paklarevo" i Lašvanske tamburice.

Program obilježavanja 29. obljetnice "Bijelog puta" počeo je u četvrtak posjetom braniteljskim udrugama HVO-a Općine Travnik. Nastavljen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju Prahulje, u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje. U okviru posjete organizirana je posjeta franjevačkoj bolnici-crkvi sv. Duha u Novoj Biloj, a nakon toga, prije svete mise zadušnice, položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen biste Anti Vlaiću, hrabrom vozaču konvoja "Bijeli put" kojeg su ubili pripadnici Armije BiH na području općine Gornji Vakuf - Uskoplje prilikom dolaska konvoja. Program je završen svečanom akademijom u dvorani FIS u Vitezu.

Kopirati
Drag cursor here to close