Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu

Na današnji dan konvoj Bijeli put konačno stigao u BiH

Unatoč svemu, konvoj je stigao do odredišta, a euforičan, izgladnjeli narod dočekao ih je suzama radosnicama.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2020. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Konvoj Bijeli put 

Humanitarni konvoj Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu krenuo je na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca 1993. godine.

No, na odredište na kojem je dočekan s velikim oduševljenjem, nakon brojnih kalvarija stigao je tek na današnji dan, 20. prosinca 1993. godine…

Konvoj spasa za Lašvansku dolinu

Konvoj koji su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić sastojao se od 99 šlepera i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja, a za cilj je imao prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj koja je bila na izdisaju, iako je glad opasno prijetila Hrvatima cijele Lašvanske doline.

Brojne prepreke

Na Pavlovici, kod Uskoplja, konvoj su zaustavili pripadnici Armije BiH i tu ih zadržali dva dana. Zastoj je nastao zbog bošnjačke ucjene, premda su bile pribavljene sve suglasnosti bošnjačkih vlasti čak i u Sarajevu.

Putem su ih, unatoč Unproforovim vozilima i zastavama Crvenoga križa, pljačkali, ubijali, kamenovali, zaustavljali bez razloga i ostavljali na hladnoći satima, rešetali im kabine, ubili vozača, ponižavali na sve načine.

Unatoč svemu, konvoj je stigao do odredišta, a euforičan, izgladnjeli narod dočekao ih je suzama radosnicama.

Kobni povratak

Dana 22. prosinca 1993. godine, konvoj se vraćao iz Nove Bile.

Kada je izlazio iz Uskoplja i prolazio posljednje kuće, pred kamione su iz obližnjih kuća istrčali pripadnici Armije BiH i iz automatskog oružja otvorili rafalnu paljbu po kamionskim kabinama.

Na licu mjesta poginuo je vozač Ante Vlajić, rođen 1934. godine, iz Splita, a tri sudionika “Bijelog puta” su ranjena. U spomen na taj tužni dan u župnoj crkvi u Novoj Bili svakog 22. prosinca slavi se sveta misa za pokojnog Antu Vlajića.

Jedna ulica u Novoj Bili, ona koja vodi s magistralne ceste prema župnoj crkvi, nosi njegovo ime, piše Dnevno.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close