Pravosuđe

O Mamićevu izručenju Hrvatskoj odlučit će Sud BiH

''Odredbe sporazuma su jasne, a odluku o njihovu ispunjenju donijet će Sud BiH, zbog čega je nužno sačekati njegovu odluku, ako se i kada se to od njega bude zahtijevalo", stajalište je Ministarstva pravosuđa BiH.
Vijesti / Flash | 22. 05. 2019. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O izglednom zahtjevu iz Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića, po novoj optužnici koja je protiv njega potvrđena u utorak pred Županijskim sudom u Osijeku, odlučivat će Sud Bosne i Hercegovine, a u ovom trenutku nije moguće prejudicirati kakva bi ta odluka mogla biti, tumačenje je što ga je u srijedu Hina dobila od Ministarstva pravosuđa BiH.

Na upit o tome koji se koraci mogu očekivati nakon što ih Hrvatske u Sarajevo stigne očekivani zahtjev za Mamićevo izručenje, u Ministarstvu pravosuđa BiH potvrđeno je kako je, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, Sud Bosne i Hercegovine taj koji odlučuje o ispunjavanju uvjeta za izručenje.

"Ministarstvo pravosuđa BiH stoga ne može prejudicirati bilo kakvu odluku koja je vezana uz  odluku Županijskoga suda u Osijeku, vezanu za Zdravka Mamića", stoji u očitovanju kojega potpisuje glasnogovornica Stanislava Marić.

Ministarstvo pravosuđa BiH, kako je istaknula, tek eventualno treba zaprimiti optužnicu u ovom predmetu.

Zbog toga, kako se navodi, "ne mogu proizvoljno ocijeniti" može li se međudržavni sporazum o međusobnom izručenju, koji je stupio na snagu 2015., primijeniti na djela koja se Mamiću sada stavljaju na teret.

"Odredbe sporazuma su jasne, a odluku o njihovu ispunjenju donijet će Sud BiH, zbog čega je nužno sačekati njegovu odluku, ako se i kada se to od njega bude zahtijevalo", stajalište je Ministarstva pravosuđa BiH.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je, nakon višesatnog ročišta, iz sedmog pokušaja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna. Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva da se Zdravku Mamiću odredi istražni zatvor, izjavio je nakon sjednice zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković.

Mišković je kazao kako će se tražiti njegovo izručenje iz BiH, sukladno sporazumu koji je Hrvatska potpisala s tom zemljom, te da se očekuje da će Zdravko Mamić uskoro biti u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close