Nepogode

Novo upozorenje poznatog meteorologa: 'Stižu nove superćelije, tuče i tornada'

Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemom tučom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan.
Vijesti / Flash | 23. 07. 2023. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec, autor niza tekstova o vremenu na severe-weather.eu portalu objavio je jedno od najozbiljnijih upozorenja vezano uz nevrijeme koje nas očekuje u iduća tri dana.

- Posljednja dva tjedna pokazala su izvanredan vremenski obrazac u srednjoj Europi.

Oštra nepogoda

Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemom tučom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan. Značajnije nepogode, uključujući vrlo veliku tuču, predviđaju se od ponedjeljka do srijede, jer još jedan snažan i dubok frontalni val ulazi u pregrijanu zemlju, navodi Korošec.

- Od ponedjeljka do srijede u središnjoj Europi s alpskim područjima, Italiji, sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda. Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s vrlo velikom do golemom tučom, tornada, bujične poplave i razorni vjetrovi, upozorava Severe Weather koji unutar svog upozorenja posebno apelira da se pažljivo prate područja uz jadransku obalu, gdje su mnogi na odmoru i kampiranju.

- Izuzetno jaki vjetrovi mogli bi uzrokovati ozljede i veliku štetu na drveću u parkovima. Slično kao što smo vidjeli prošli tjedan, navodi Korošec te još jednom ponavlja da slijedi teška prognoza za središnju Europu i Balkanski poluotok sa ekstremnim uvjetima za ogromnu tuču, razorne vjetrove i tornada u ponedjeljak i utorak.

Porast temperature

Za nedjelju i ponedjeljak predviđa se prilično brz porast temperature, taj će toplinski val biti kratkog daha, a temperature će se vratiti u srednje do više od 30 stupnjeva diljem sjeverne Italije i Balkana. Srednje temperature ponovno će biti oko 10-12 °C iznad normale, dok će prognozirane dnevne temperature ostati u ekstremnim vrijednostima.

Oba naredna dana dana će za južnu Italiju i južni Balkan donijeti izrazito visoke temperature. U Srbiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj predviđaju se maksimalne dnevne temperature od 40 do 46 °C.

Prijetnje šumskim požarima u Grčkoj i drugim dijelovima južnog Balkana povećat će se zbog jačih vjetrova koji stižu s novim velikim frontalnim sustavom sjevernije.

U ponedjeljak 24. srpnja ojačat će, kaže, smicanje vjetra (vjetrovi koji se mijenjaju i pojačavaju s visinom), što će uz visoku vlažnost i temperature rosišta stvarati visoku nestabilnost od Ligurnijskog zaljeva preko Jadranskog mora. Brojevi CAPE rastu do ekstremnih vrijednosti, lokalno prelazeći 4000-5000 J/kg po WRF vremenskom modelu visoke rezolucije. To pokazuje koliko će zračna masa biti vlažna u najnižim razinama.

- Visoki rizik od velike oštre vremenske nepogode vjerojatno će se razviti jer dolazi do gotovo savršenog preklapanja ekstremnog smicanja i nestabilnosti. Bit će moguće dugotrajne superstanične oluje s golemom tučom, razornim vjetrovima i tornadima, upozorava Korošec.

Grmljavinske oluje

Frontalni sustav će se u utorak pomaknuti prema istoku, što će dovesti do dodatnog lošeg vremena i novog izbijanja intenzivnih grmljavinskih oluja. Mlazna struja s ekstremnim smicanjem vjetra bit će povučena u smjeru istok-jugoistok, s lijevim izlaznim područjem iznad sjeverno-srednjeg Balkana.

Dakle, slično evoluciji u ponedjeljak, dugotrajne superćelijske oluje s golemom tučom, razornim vjetrovima i tornadima bit će moguće diljem Balkanskog poluotoka i duž regije istočnog Jadrana i u utorak.

Niz više oluja i konvektivnih sustava dovest će do intenzivnijih pljuskova s iznenadnim poplavama, osobito na složenom terenu Alpa.

Nadalje, frontalni sustav nastavit će se istočno u srijedu, najvjerojatnije će donijeti dodatna jaka grmljavinska nevremena dalje prema jugu i istoku diljem Balkanskog poluotoka i istočne Europe: posebno Srbije, Rumunjske, Ukrajine i Moldavije.

Kopirati
Drag cursor here to close