Županijski sud Mostar

Novo suđenje za ubojstvo Make Radića: Cvitanović tvrdi da je 'politički pritvoren'

Cvitanović je, kao i tijekom prethodnog suđenja, pokušavao ''preusmjeriti tok'', iznosivši da je ''politički pritvoren i osuđen'', kao i da ne razumije optužnicu.
Vijesti / Flash | 06. 10. 2022. u 19:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo presudu Županijskog suda u Mostaru prema kojoj je Josip Cvitanović Cviki (47) osuđen na 17 godina i pet mjeseci zatvorske kazne zbog ubojstva Marka Radića Make (61), kao i nedozvoljenog držanja oružja, jučer je otpočelo ponovno suđenje u ovom predmetu.

Naime, Vrhovni sud FBiH je predmet vratio na ponovno odlučivanje u Županijski sud Mostar, a nakon što je, u procesu odlučivanja po žalbi obrane, utvrđeno da im nije data mogućnost da se u roku od 15 dana izjasne o izmijenjenoj optužnici.

Tako je ponovljeni postupak otpočeo čitanjem optužnice, koja je izmijenjena 20. prosinca prošle godine, i to pred Sudskim vijećem kojim je predsjedavao sudac Darko Zovko, a u čijem su sastavu Minja Belović i Mediha Boškailo-Veledar, piše Avaz.

Cvitanović se optužnicom teretio da je 9. studenog 2020. godine u Ulici Brune Bušića u Mostaru u Radića ispalio pet hitaca iz automatske puške i usmrtio ga, a tom činu je prethodio fizički sukob između njih dvojice.

Cvitanović je, kao i tijekom prethodnog suđenja, pokušavao ''preusmjeriti tok'', iznosivši da je ''politički pritvoren i osuđen'', kao i da ne razumije optužnicu. Njegov branitelj Semir Kajtaz tražio je dodatni rok za izjašnjenje po izmijenjenoj optužnici, ali mu je predsjedavajući Zovko ukazao da je imao skoro osam mjeseci za to.

I optužba i obrana ostali su kod uvodnih riječi s prvostupanjskog postupka, a rješenjem Vrhovnog suda FBiH je naloženo da se tokom dokaznog postupka pročitaju svi iskazi svjedoka, vještaka, kao i brojni nalazi.

Sudsko vijeće odbilo je zahtjev Cvitanovića za ispitivanje svjedoka Dragana Kvesića, kao i vještaka neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića. Proces će biti nastavljen iznošenjem završnih riječi obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close