Nedopustiva događanja na Bliskom istoku

Okupili se novinari zbog ubijenih kolega u Gazi

Novinari su tijekom okupljanja nosili transparente na kojima je pisalo: "Sloboda palestinskim novinarima", "Izraelu, prestani ubijati novinare u Gazi", "Novinari u Gazi, uz vas smo".
Vijesti / Flash | 05. 02. 2024. u 14:33 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci u ponedjeljak je organizirano paljenje svijeća i odavanje počasti novinarima ubijenim u Pojasu Gaze.

Skup je organizirao Klub novinara Banja Luka kako bi paljenjem svijeća odali počast kolegama ubijenim u Gazi.

"Paljenje svijeća i počast ubijenim novinarima je najmanje što u ovom trenutku možemo uraditi za sve naše koleginice i kolege te poslati poruku kako je nedopustivo ubijenje novinara, bez čijeg izvještavanja svijet ne bi znao što se događa u zonama ratnih sukoba", naveli su iz Kluba novinara.

Novinari u BiH i Hrvatskoj su se danas paljenjem svijeća pridružili globalnom apelu da se zaustavi ubijanje novinara, ali i civila te da se zaustavi krvoproliće u Gazi.

''Poduzmite nešto''

U Bruxellesu, glavnom gradu Belgije, novinari su prosvjedovali zbog ubojstva kolega u izraelskim napadima u Gazi i pozvali medijske organizacije da poduzmu akciju.

Predstavnici Međunarodne federacije novinara (IFJ) sa sjedištem u Bruxellesu, Nacionalne unije novinara (NUJ) koja djeluje u Velikoj Britaniji i Irskoj i Palestinske novinarske unije (PJS) okupili su se na Schuman Squareu, gdje su institucije Europske unije (EU).

Novinari su nosili transparente na kojima je pisalo: "Sloboda palestinskim novinarima", "Izraelu, prestani ubijati novinare u Gazi", "Novinari u Gazi, uz vas smo".

Na trgu su postavili i kartonski kovčeg sa novinarskim prslukom i minutom šutnje odali počast ubijenim kolegama.

Foto: Anadolija / Odana počast u Bruxellesu

"Ovdje sam da podržim palestinske novinare i da prosvjedujem zbog namjernog ciljanja i ubijanja novinara. Oni samo rade svoj posao. Ovo je neprihvatljivo. Izrael mora prestati. Ovo je ratni zločin", kazala je potpredsjednica NUJ-a Sarah Lewis.

Zamjenik glavnog tajnika IFJ-a i član Izvršnog odbora NUJ-a Tim Dawson istaknuo je da je ubijeno skoro deset posto novinara u Palestini.

Sarajevo za Gazu

Udruženje BH novinari organiziralo je u ponedjeljak okupljanje pred Vječnom vatrom u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kako bi odalo počast ubijenim kolegicama i kolegama u Pojasu Gaze.

Paljenjem svijeća i minutom šutnje nekoliko desetina novinara odalo je počast kolegama ubijenim u izraelskim napadima na palestinsku enklavu.

Odavanje počasti organizirano je u okviru akcije Međunarodne federacije novinara (IFJ), Nacionalnog sindikata novinara Velike Britanije i Sindikata novinara Palestine koja je u isto vrijeme održana u Bruxellesu.

Bosanskohercegovačka novinarka Borka Rudić izjavila je da je zločin nad novinarima nedopustiv i da jednako žale za svim kolegama koji su ubijeni tijekom izvještavanja iz Pojasa Gaze.

Foto: Anadolija / Sarajevo odalo počast ubijenim kolegama novinarima

"Iz Bosne i Hercegovine upravo danas šaljemo poruku da je zločin nad novinarima nedopustiv. Novinarstvo je javno dobro i novinari moraju imati minimum sigurnosnih uvjeta bez obzira da li izvještavaju iz centra Sarajeva danas ili iz ratnog područja Pojasa Gaze'', rekla je glavna tajnica  Udruženja BH novinari Rudić.

Dodala je da su se novinari danas osim u Sarajevu, okupili i u Banjaluci, Tuzli, Zenici i drugim gradovima.

Podsjetnik na ubijanja u BiH

"Novinari u Bosni i Hercegovini imaju najviše prava da zahtijevaju siguran rad i sankcioniranje onih koji su počinili zločine nad novinarima i drugim medijskim radnicima. U Bosni i Hercegovini je u tijeku rata ubijeno najmanje 80 novinara, fotoreportera, snimatelja, vozača – svih onih koji su svojim radom doprinosili da se istina o ratu u Bosni i Hercegovini proširi širom svijeta. Za četiri godine rata u Bosni i Hercegovini je ubijeno 80 novinara, a za četiri mjeseca rata u Pojasu Gaze mnogo više. Zato pošaljimo poruku svima, prije svega među narodnim organizacijama da ne smiju bez ikakvih reakcija gledati šta se dešava nad novinarima u Gazi. Moraju razraditi svoje taktike, primijeniti pravila međunarodnog humanitarnog prava i zaštiti naše kolegice i kolege koji rizikujući svoje živote pokušavaju pronijeti istinu o onome što se događa u Pojasu Gaze'', rekla je Rudić.

Prema podacima koje je objavila Međunarodna federacija novinara, od 7. listopada 2023. godine do danas, ubijeno je najmanje 99 novinara i novinarki.

"Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92. Živote je tijekom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanskih kolegica i kolega, za čijim izgubljenim životima jednako žalimo", poručili su BH novinari.

I Hrvatska prosvjedovala

I predstavnici hrvatskih novinarskih udruženja pridružili su se paljenjem svijeća ispred Hrvatskog novinarskog društva globalnom apelu da se zaustavi ubijanje novinara, ali i civila te da se zaustavi krvoproliće u Gazi.

Foto: Anadolija / U Tuzli odana počast ubijenim kolegama novinarima

A na simboličan način u krugu Radio-televizije Tuzlanske županije danas su novinari i novinarke te medijski radnici odali počast poginulim kolegicama i kolegama u izraelskoj agresiji na Gazu.

Paljenjem svijeća i učenjem Fatihe novinari iz Tuzlanske županije prisjetili su se nevino stradalih kolegica i kolega u Gazi, poručivši kako rat mora što prije stati i kako se mora znati tko je kriv za zločine.

"Od početka rata u Gazi više od 90 kolegica i kolega i drugih medijskih radnika su izgubili život. Izgubili su život u želji i namjeri da izvrše svoj profesionalni zadatak, odnosno da svijetu prenesu šta se zapravo tamo događa. Mnogi su poginuli praktično prilikom snimanja, neki s porodicama. Svjedoci smo da su stradale čitave obitelji pojedinih kolega", rekao je Marko Divković, predsjednik Udruženja "BH novinari".

Divković je naveo kako je u vrijeme rata u BiH poginulo 80 novinara od čega 10 stranih te da je udruženje "BH novinari" dostavilo dokumentaciju Tužiteljstvu BiH, jer se ubojstvo novinara u ratu kvalificira kao ratni zločin.

Kopirati
Drag cursor here to close