Pristup o informacijama

Neće se čekati: Institucije u BiH moraju objavljivati sve informacije ili slijede sankcije

Podržani su principi Prijedloga zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija Bosne i Hercegovine „P.Z.E.I.“, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2023. u 18:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Parlamentarne Skupštine BIH podržani su principi Prijedloga zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija Bosne i Hercegovine „P.Z.E.I.“, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH je jednoglasno utvrdilo prijedlog ovog zakona, s oznakom EI kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima Europske unije u ovoj oblasti.

Ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza je kazao da je bilo potrebno napraviti 11 preporuka da bi ovaj zakon bio usklađen s međunarodnim standardima, te da smatra da je ispunjeno svih 11.

Po njegovim riječima, prva značajna stvar jeste da je propisano osam temeljnih načela ovog zakona - načelo transparentnosti, otvorenosti, slobode pristupa informacijama, načelo otvorene vlasti, pravovremenosti, točnosti informacija, načelo jednakosti stranaka.

''Možda najbitnija novina u ovom zakonu, propisuje se proaktivna objava informacije, a što podrazumijeva da će se na internet portalima institucija morati objavljivati i ažurirati svi bitni podaci o samoj instituciji. Do sada ste te informacije morali tražiti na način da bi podnijeli zahtjev za pristup informacijama. Sada će svaka institucija, pod prijetnjom sankcije, morati to objavljivati i ažurirati na svojim internet stranicama'', naveo je, između ostalog, ministar Bunoza.

Zastupnici su usvojili jedan broj izvještaja te dali suglasnost za ratifikaciju jednog međunarodnog sporazuma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close