Usklađen s europskim propsima?

Novi zakon o pristupu informacijama - Bunoza jedno, Transparency International drugo

''Ni aktualni zakon nije dobar, ali ovaj novi koji je predložen generalno još unazađuje ovu oblast'', smatraju iz Transparency Internationala
Vijesti / Flash | 09. 05. 2023. u 10:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zakon o slobodi pristupa informacijama na razini institucija Bosne i Hercegovine, kojeg je usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, unazađuje ovu oblast i nije baš europski iako je BiH bila obavezna uskladiti ga s pravnom stečevinom Europske unije'', istaknuli su u organizaciji Transparency International.

Primjedbe nisu uvažene

Prednacrt ovog zakona je prije dvije godine upućen na konzultacije i na njega je stiglo niz primjedbi, ali one nisu uvažene, što je navedeno i u obrazloženju samog zakona. Iako je prednacrt završen prije dvije godine, zakon je tek krajem ovog travnja usvojen u Vijeću ministara BiH, jednoglasno, kako su se pohvalili, a prije nekoliko dana je stigao u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

''Ni aktualni zakon nije dobar, ali ovaj novi koji je predložen generalno još unazađuje ovu oblast. Značajno bi se razlikovao od entitetskih zakona. Procedure su kompliciranije. Na nekoliko mjesta se izdvajaju ograničenja pristupa informacijama. Komplicira se žalbeni postupak. Rokovi za dostavu informacija su bili 15 dana i sada su produženi tako da se derogiraju postojeće odredbe'', kazali su u Transparency Internationalu, dodajući kako posebno zabrinjava što zakon predviđa postojanje okolnosti gdje javni organi ne moraju dostaviti rješenje kojim se, naprimjer, odbija pristup informacijama ili navodi da postoji obaveza čuvanja podataka "što može dovoditi do namjernih grešaka službenika".

Žalbena instanca?

''Uloga ombudsmana se smanjuje i svodi tek na to da se dostave kontakt podaci o službenicima za informiranje u institucijama. Ombudsmani su bili žalbena instanca iako njihove preporuke nisu obvezujuće, ali imali su značajnu ulogu'', dodali su u Transparency Internationalu.

Pitanje žalbenog tijela spominje se i u mišljenju Direkcije za europske integracije BiH datom na ovaj zakon. Zakon je predvidio da se žalba izjavljuje postojećem Žalbenom vijeću pri Vijeću ministara BiH, ali su u Direkciji za europske integracije naveli da to nije u skladu s europskom direktivom koja uređuje ovu materiju i na koju se zakon i poziva.

Rok istekao 2021. godine

Direktiva predviđa nepristrano tijelo za preispitivanje s odgovarajućim stručnim znanjem.

Rok u kojem je Bosna i Hercegovina trebala uskladiti svoje zakonodavstvo sa europskim je istekao 2021. godine i time su prekršene odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je ranije u mišljenju na zakon također konstatirala Direkcija za europske integracije BiH.

''Pitanje je donosi li se zakon reda radi, da se sustigne taj rok u kojem je sve trebalo biti završeno'', napomenuli su u Transparency Internationalu.

Usklađenost s EU propisima?

Komentirajući novi prijedlog Zakona o slobodi pristupa informacijama, ministar pravde Davor Bunoza kazao je za Večernji list kako je to prvi zakon iz područja rada Ministarstva pravosuđa BiH koji je usvojio ovaj saziv Vijeća ministara.

''Taj zakon nosi oznaku 'El', što je potvrda njegove usklađenosti s propisima EU.a u toj oblasti. Načela na kojim se temelji usmjerena su, među ostalim, na jačanje transparentnosti i otvorenosti javne uprave, slobodan i besplatan pristup informacijama ut pravodobnost informacijama i točnost u njihovom objavljivanju'', kaže Bunoza.

Novina u predloženom zakonu je, kako navodi Bunoza, elektroničko podnošenje zahtjeva i uvođenje potpuno novog modela proaktivne objave određenih informacija važnih za rad, organizaciju, odlučivanje i financiranje institucija BiH.

Središnji portal javnih informacija

''Također značajan iskorak u jačanju transparentnosti institucija BiH je uspostava središnjeg portala javnih informacija kao javno dostupnog alata na internetu, koji korisnicima omogućava trajni pristup informacijama'', kazao je Bunoza koji smatra kako je to važan zakon za građane, za otvorenost i transparentnost našeg rada te očekujem da će ga podržati i zakonodavna vlast.

''Također propisani su kratki rokovi za rješavanje po zahtjevima, žalbama ali i po tužbama pred nadležnim sudom. može se reći da smo njime osigurali efektivu pravnu zaštitu korisnicima ovog zakona. Nadam se da će ovaj zakon imati potporu i u zakonodavnom tijelu'', kazao je Bunoza.

Kopirati
Drag cursor here to close