Novi put

Tijekom 2022. godine u BiH je identificirano 38 žrtava trgovine ljudima

'Novi' put provodi kampanju u HNŽ-u i ŽZH u povodu Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima
Vijesti / Flash | 30. 07. 2023. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima - 30. srpnja, Udruženje ''Novi put'' od danas provodi na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) kampanju podizanja svijesti o borbi protiv trgovine ljudima.

Bosna i Hercegovina je službeno identificirana kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta za djecu, žene i muškarce, koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, prisilnog prosjačenja, prisilnih brakova, ističu iz Udruženja ''Novi put''.

''Tijekom 2022. godine u BiH je identificirano 38 žrtava trgovine ljudima, što je znatno manji broj u odnosu na 61 žrtvu identificiranu u 2021. godini. Od ukupnog broja identificiranih, njih 29 je bilo maloljetno'', navodi se u priopćenju iz Udruženja ''Novi put''.

S obzirom na porast broja zainteresiranih osoba za odlazak na rad u inozemstvo, te činjenicu da se sve veći broj državljana BiH iskorištava izvan granica BiH, ''Novi put'' će u idućem razdoblju u Mostaru uspostaviti informativni punkt, na kojem će se pružati informacije o sigurnoj migraciji i načinima zaštite od svih oblika iskorištavanja.

Trgovina ljudima, ili kako se još naziva ''moderno ropstvo'', znači prodaju ljudskih bića u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije na gradilištima, poljoprivrednim dobrima i domaćinstvima, prisilnog prosjačenja, nelegalnog usvajanja, prisilnog oduzimanja organa.

Kako navode u Udruženju ''Novi put'', borba protiv trgovine ljudima nije isključivo odgovornost samo nadležnih institucija, nego i svakog pojedinca jer ''svaki savjestan i odgovoran građanin može doprinijeti sprječavanju ovog problema, pomoći u otkrivanju ovog kaznenog djela te zaštiti potencijalnih i stvarnih žrtava''.

Kopirati
Drag cursor here to close