Započelo suđenje Sadi Đugumu

Organizirani kriminal u Mostaru - dizali auta u zrak, reketarili, prodavali drogu, podvodili...

Čitanjem optužnice u 14. točaka započelo je suđenje protiv optuženih Sade Đuguma, Adnana Šljivića, Alena Fale, Ismeta Vrce, i Armina Pajića
Vijesti / Crna Kronika | 04. 07. 2023. u 16:26 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznuda, izazivanje opće opasnosti bacanjem eksplozivnih sredstava, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, podvođenje, samo su maleni dio opširne optužnice koja je pročitana na današnjem ročištu u Županijskom sudu u Mostaru.

Naime, čitanjem optužnice u 14. točaka započelo je suđenje protiv osumnjičenih Sade Đuguma, Adnana Šljivića, Alena Fale, Ismeta Vrce zvanog Hipa, i Armina Pajića zvanog Žoha, pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Danijela Dalipagić Rizvanović.

Optužnicom koji je pred vijećem danas čitao tužitelj Kemal Maksumić se optuženima Sadi Đugumu, Adnanu Šljiviću i Alenu Fali stavlja na teret da su tijekom 2019. godine, pa do kolovoza 2021. godine, na području HNŽ, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi velike vrijednosti, uz upotrebu sile i ozbiljnih prijetnji, te uz upotrebu oružja, kao grupa za organizirani kriminal koju je organizirao i kojom je rukovodio Sado Đugum, počinili više kaznenih djela.

44 svjedoka i osam vještaka

Tužiteljstvo je za ovu optužnicu najavilo 44 svjedoka i osam vještaka, s tim da dva optužena priznaju optužbe, dok jedan potvrđuje činjenice. Optužnicu su pored iskaza svjedoka bazirali i na iskazima žrtvi, te materijalnim i digitalnim dokazima.

Đugum se optužnicom tereti da je od 2019. godine do kolovoza 2020. godine vodio kriminalnu grupu, koja je na osnovu njegovih planova i naloga radila iznude, uništavanje vozila tako izazivala opću opasnost. U tom razdoblju su reketarili dvije osobe iz Mostara uz prijetnje oružjem.

Prema optužnici Đugum je u tom razdoblju angažirao Šljivića da zapali vozila. Šljivić je od Vrce kupio 500 g TNT-a čije je posjedovanje i prodaja zabranjena.

U studenom 2019. godine, Šljivić i Fale su kako se navodi u cilju izvršenja naloga Đuguma u jednom restoranu izazvali opasnost bacanjem eksplozivne naprave. 

Reketarenje i pucnjava 

Đugum, Šljivić i Fale također se terete da su u travnju 2020. godine reketarili oštećene, Šljivić je tada aktivirao eksplozivnu napravu te pucao na platou na Musali, tražeći izmirenja duga.

U srpnju 2021. godine Šljivić je prema tekstu optužnice pokušao lišiti života jednu osobu, zbog duga 700.000KM do milijun KM. Tada su po nalogu Đuguma, pokušali ubiti Konstantina Vasojevića poznatije kao dr. Alen Azarić.

Kako se navodi, Šljivić i Voljevica tada su na njegovu kuću namjerno ispalili zolju na prostor na Buni, nakon čega su bacače ubacili u rijeku Bunu, a do lokaicje ih je vozi Pajić. Za ovaj posao, navodi se, Đugum im je platio 2.000€ te 300€ za troškove eksploziva.

Gram speeda 50€

Đugumu se na teret stavlja i da je od 2016. do 2022. godine prodavao opojne droge kokain i speed koje je kupovao za 1.300€ po kilogramu, a po gramu prodavao za cijenu od 50 do 55 €.

Po točki 7. optužnice Đugum se tereti da je od 2012. do 2013. godine, iako je bila maloljetna i imala 14 godina, S. H. poticao na pružanje seksualnih odnosa.

Podvođenje

Đugum ju je kako se navodi stavio pod kontrolu, te je ugovarao mjesto cijene i vrstu pružanja usluga, tada malodobne S.H., velikom broju klijenata. Kasnije je upotrebom sile i opojnih droga obećavajući navedenoj dobru zaradu pružala seksualne usluge, no Đugum je, kako se navodi u optužnici, većinu zadržao za sebe.

Tijekom čitanja optužnice jedan od optuženih je i zaspao. Sud je unaprijed dogovorio kako će se ročišta održavati svaki tjedan petkom, s početkom u 10 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close