Sarajevo

Novi prosvjedi ispred OHR-a

Prosvjedi su prvobitno bili zakazani za ponedjeljak 24. travnja, ali su pomjereni zbog aktivnosti koje su stranke vladajuće koalicije u Banja Luci poduzele u vezi državne imovine,
Vijesti / Flash | 25. 04. 2023. u 07:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu će danas, s početkom u 16.30 sati, ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu biti održani novi prosvjed građana nezadovoljnih radom domaćih političara, ali i međunarodnih predstavnika.

Prosvjedi su prvobitno bili zakazani za ponedjeljak 24. travnja, ali su pomjereni zbog aktivnosti koje su stranke vladajuće koalicije u Banja Luci poduzele u vezi državne imovine, ali i sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) koja bi, prema nekim najavama, trebalo da bude održana, prenosi BHRT.

Suad Đozić, jedan od organizatora prosvjeda, ranije je izjavio kako visoki predstavnik Christian Schmidt svojim odlukama treba pomoći u implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava, što sada, kako je istaknuo, nije slučaj.

"Visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je vlast iznad vlasti u našoj zemlji, svojim odlukama bi trebao da pomaže u implementaciji presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu, također, da primjeni Europsku konvenciju o ljudskim pravima, koja je iznad domaćeg prava u Bosni i Hercegovini, da nametne barem neke od 14 prioriteta Europske komisije za BiH (zakone o VSTV-u, ombudsmenima...) koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni. Umjesto toga, on se stavio u službu retrogradnih, segregacijskih, etno-feudalnih inicijativa koje, kršeći suverenitet naše države, izvršava po nalogu Zagreba i Beograda", rekao je Đozić.

On je istaknuo kako je ovakvim djelovanjem Schmidt potakao neke političare da građanima vrate sjećanja na travanjski Bajram i događaje od prije 31 godinu.

"Može se primijetiti odgovarajuća sličnost u porukama i događajima u Skupštini Republike BiH (1992- godine) i Parlamentu BiH/ NSRS u Banja Luci (ovih dana)", smatra Đozić.

U pozivu ReSTART-a je navedeno da mirne prosvjede organiziraju kako bi ovaj put dali priliku građanima Bosne i Hercegovine da javno iskažu svoj stav povodom najavljenog novog nametanja izmjena Izbornog zakona, a samim tim, kako je navedeno, i dalje degradacije političkog sistema Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close