Razgovor s izaslanstvom

Novalić: Svjetska banka je naš značajan partner, odlično smo surađivali

Najavljen je i nastavak suradnje na projektu podrške zapošljavanju koji se pokazao kao veoma uspješan.
Vijesti / Flash | 08. 04. 2022. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:FENA / Christopher Sheldon i Fadil Novalić

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH s delegacijom Svjetske banke u BiH koju je predvodio šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Sheldon.

Sheldon je izrazio zadovoljstvo informacijom da su odobreni projekti poljoprivrede i zdravstva, te zahvalio Vladi Federacije na dobroj suradnji.

''Ovo je izrazito produktivna godina jer su odobreni značajni projekti iz poljoprivrede i zdravstva, a prethodno i iz sektora voda. Stoga čestitam timu Vlade FBiH i resornim ministarstvima koja su uspješno radila na realizaciji odobrenih projekata'', rekao je Sheldon.

Najavio je i nastavak suradnje na projektu podrške zapošljavanju koji se pokazao kao veoma uspješan.

''Svjetska banka je naš značajan partner. Odlično smo surađivali u proteklom razdoblju na značajnim projektima i raduje nas da će naša suradnja biti nastavljena'', kazao je premijer Novalić.

Predstavnici Svjetske banke su premijeru Novaliću prezentirali priotritete iz okvira partnerstva sa zemljom, koji su u ovoj petogodišnjoj strategiji za BiH identificirani u tri oblasti.

Prva oblast ima za cilj povećanje konkurentnosti i pristup financiranju za mala i srednja preduzeća, kao i povećanje inkluzivnog zapošljavanja u privatnom sektoru s posebnim naglaskom na žene i marginilizirane skupine. Kada je riječ o drugoj oblasti, ona se fokusira na unaprjeđenje održivog pružanja usluga kroz poboljšanu kvalitetu i učinkovitost zdravstenih i vodnih usluga, dok je treća oblast pružanje podrške BiH na povećanju otpornosti na klimatske promjene i bolje korištenje prirodnih resursa.

Prioriteti su zasnovani na analizi sveukupnih razvojnih izazova, zajedničkom programu reformi, te konsultacijama s Vladom i razvojnim partnerima.

''Fokusi Vlade Federacije u narednom razdoblju bit će na zapošljavanju, energetskoj  tranziciji i funkcionalnijim vladama, i svi oni korespondiraju s prioritetima iz okvirnog partnerstva, što nas raduje'', istaknuo je premijer Novalić.

Sheldon je istaknuo očekivanje da okvir partnerstva sa zemljom koji navodi prioritete za rad Svjetske banke u Bosni i Hercegovini za razdoblju 2022-2026. u svibnju dostave Upravnom odboru Svjetske banke, te nađe na dnevnom redu za odobrenje, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close