Sajam

Novalić u Mostaru pohvalio žilavost

Na otvaranju 23. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru okupljenima se obratio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić koji je rekao kako je svaka kriza prilika.
Gospodarstvo / Flash | 05. 04. 2022. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Danas smo svjedoci posljedica ovih događaja koje se ogledaju u rastu cijena svih roba i usluga, pa je na primjer razina cijena u veljači ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine bila viša za 8,1 posto. Naš odgovor ovome mora biti jačanje ekonomske i gospodarske suradnje, jačanje naših ekonomija i solidarnost sa onima koji su u stanju potrebe", ocijenio je predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija obraćajući se na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Naglasio je kako je, stoga, prvenstveni cilj da se kroz regionalnu suradnju ojača cijela regija, te istaknuo kako je u tome veoma je značajna podrška Srbije kao partnera u svim regionalnim inicijativama, Hrvatske kao članice EU i značajnog zagovarača pristupanja Uniji zemalja Zapadnog Balkana, ali i Mađarske koja je, također, "naš glas u EU" i koji su ove godine zemlja partner ovog sajma.

Tegeltija je istaknuo kako je prvenstveni cilj vlasti na svim razinama BiH da se suradnjom ojača cijela regija da bi se zajednički pozicionirali kao respektabilan prostor koji je, prije svega, poželjan za ulaganja i da BiH kao takva bude značajan i poštovan član europske obitelji i EU.

Sajam je otvorenim proglasio ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, koji je kazao kako im je velika čast što Mađarska ima prigodu biti zemljom partnerom Mostarskog sajma, naglasivši kako su na ovoj manifestaciji prisutna 24 mađarska poduzeća kako bi se dodatno ojačala gospodarska saradnja.

''Mađarska vlada podupire ta poduzeća kako bi oni s vama surađivali što aktivnije, kako bi oni trgovali s vama i provodili investicije kod vas te na taj način jačali odnose zemalja zapadnog Balkana, BiH i Mađarske'', kazao je je Szijjártó poručivši kako je njihov cilj ubrzavanje europske integracije na ovom području.

Riječima dobrodošlice prisutnima su se obratiti i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, te premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se robna razmjena između BiH i Srbije u posljednjih deset godina udvostručila i lani dostigla nevjerojatnih 2.340.000.000 eura, te poručila da će infrastrukturno povezivanje ostati fokus Srbije i u budućnosti.

"U 2021. godini BiH je bila peti vanjskotrgovinski partner Srbije posle Njemačke, Kine, Italije i Rusije i čak treća izvozna destinacija posle Italije i Njemačke", rekla je.

Istaknula je kako je vanjskotrgovinska razmjena od 2.340.000.000 eura u 2021. godini bila čak 34 posto veća nego u 2020. godini i da je Srbija više godina na trećem mjestu po visini direktnih ulaganja u BiH.

Na otvaranju 23. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru okupljenima se obratio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić koji je rekao kako je svaka kriza prilika.

Novalić je kazao kako povratak sajma u Mostar korespondira sa povratkom ekonomije u stanje iz predpandemijskog vremena. Naveo je kako je je uz rast BDP od 7,5% stanje već bolje nego u predpandemijsko stanje.

Pohvalio je žilavost domaćih gospodarstvenika i te činjenicu da 90% investicija u državi dolazi od upravo domaćih gospodarstvenika.

Kako je napomenuo Federacija BiH je gospodarstvenike pomogla na razne načine od poreskih oslobađanja do transfera u iznosu od 750 milijuna maraka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close