Nastavak suradnje

Novalić: Raduje nas što je Svjetska banka tu da nam pomaže

Na početku razgovora, premijer se zahvalio na izuzetnoj suradnji ostvarenoj između Vlade FBiH i Svjetske banke kroz brojne projekte.
Vijesti / Flash | 04. 03. 2022. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Novalić razgovarao s regionalnom direktoricom Svjetske banke za zapadni Balkan Van Gelder

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević danas su u sjedištu Federalne vlade razgovarali s regionalnom direktoricom Svjetske banke za zapadni Balkan Lindom van Gelder, koja boravi u oproštajnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Na početku razgovora, premijer se zahvalio na izuzetnoj suradnji ostvarenoj između Vlade FBiH i Svjetske banke kroz brojne projekte.

''Odlično smo surađivali u proteklom razdoblju na značajnim reformskim projektima i raduje nas da će naša suradnja sa Svjetskom bankom biti nastavljena'', kazao je premijer Novalić.

Direktorica Van Gelder je izrazila osobnu zahvalnost premijeru i Vladi FBiH na izuzetno ostvarenoj suradnji, a posebno zadovoljstvo činjenicom da su završeni pregovori koji se odnose na projekte u poljoprivredi i zapošljavanju.

''Nadam se da će dokumenti koji se odnose na ove projekte biti potpisani kako bi se o njima već 7. travnja izjasnio Upravni odbor Svjetske banke. Prošli tjedan dobili smo zeleno svjetlo za program zapošljavanja i očekujem da će za mjesec dana biti prihvaćen na Upravnom odboru'', kazala je Van Gelder.

Kako je naglasila, postao je operativan i program podrške firmama s teškoćama u poslovanju izazvanih pandemijom COVID-19. Također je u završnoj fazi izrada okvira petogodišnjeg programa podrške BiH, te se očekuje da se i ovaj dokument do kraja svibnja nađe na dnevnom redu Upravnog odbora direktora Svjetske banke.

Razgovarano je i o energetskoj tranziciji i analiziranju stanja u rudnicima uglja, za šta je direktorica Van Gelder iskazala zainteresiranost Svjetske banke za pružanje podrške.

''Raduje nas što je Svjetska banka tu da nam pomaže kako bismo uveli rješenja koja su, uz vašu pomoć, uvele i druge zemlje'', kazao je premijer Novalić.

Ministrica Milićević osvrnula se na nekoliko projekata koji su ostvareni u suradnji sa Svjetskom bankom.

''Svjetska banka je ostala naš najznačajniji partner, ne samo kao kreditor, nego i kao konsultant'', izjavila je ministrica Milićević.

Naglasila je da je u FBiH pilot-projekt zapošljavanja i samozapošljavanja mladih, proveden u suradnji sa Svjetskom bankom, dao dobre rezultate, omogućivši da je značajan broj mladih obuhvaćenih projektom zadržao radna mjesta. Ujedno je najavila i nastavak ovog projekta.

Dobre rezultate, dodala je, dala je i kreditna linija namijenjena malim i srednjim poduzećima putem Razvojne banke FBiH, te je goste upoznala i s projektom financijske konsolidacije zdravstvenog sektora, koji je bio prvi na udaru po izbijanju epidemije COVID-19.

Direktorica Van Gelder je ocijenila da je u Federaciji BiH zabilježen napredak u investicijskim aktivnostima, te da će Svjetska banka nastavljati pružati podršku u ekonomskim mjerama koje provodi Vlada FBiH.

Na kraju sastanka, kojem je prisustvovao i šef Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Christopher Sheldon, premijer Novalić je Lindi van Gelder poželio uspjeh na novoj dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close