Sve ga možete pitati

VIDEO Novalić objasnio zašto nije znao staviti zaštitnu masku

“Dosad sam šutio, ali sam odlučio da kroz ovo druženje upoznam vas, ali i vi mene onakvim kakav stvarno jesam''.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2021. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak se prvi put uživo obratio građanima putem Facebooka. Naime, on je organizirao "Večer s premijerom" nastojeći odgovoriti na sva pitanja građana, ali i poboljšati komunikaciju s njima te ih tako upoznati s onim što je Vlada FBiH do sada uradila, kao i kakve su njene iduće aktivnosti i planovi.

Ismijavanje njegovog invaliditeta

Građani su mu postavili brojna pitanja iz različitih oblasti, a Novalić je odmah na početku kazao da su njegovu tišinu mnogi iskoristili kako bi mu “na leđa natovarili razne afere i diskreditirali njega, njegov rad i suradnike, prenosi N1.

“Dosad sam šutio, ali sam odlučio da kroz ovo druženje upoznam vas, ali i vi mene onakvim kakav stvarno jesam. Da napomenem, ja sam dijete iz radničke obitelji i čovjek iz naroda i samo radim svoj posao. Možda baš takav, tih, bio sam laka meta i drugi su vrlo lako okačili neka tuđa zlodjela na moja leđa. I dosta sam šutio”, kazao je Novalić.

Dalje je spomenuo da su brojni građani svjedoci da su ismijavali njegovo stavljanje zaštitne maske, a zapravo su, kako je naglasio, ismijavali njegov invaliditet.

“Vidite i sami, nemam dva prsta iz rata, a te prve maske su imale nekakvu štipaljku koju ja jednostavno ni tad, a ni danas ne mogu staviti. Srećom promijenili su sistem. Šutio sam na tome jer sam mislio da nije bilo toliko važno. Međutim, u trenutku kada su od mene pokušali napraviti lopova, podvukao sam crtu i rekao da je dosta. Zato sam ovdje da vama i pred vama dam odgovore, bile ugodni ili neugodni, ali da vam dam istinu i približim događaje onakvim kakvi jesu”, konstatovao je Novalić.

Objasnio izjavu o ulju

Naglasio je da će se “Večer s premijerom” odvijati dva puta mjesečno te da će svi biti obaviješteni blagovremeno o svakom terminu, nakon čega je započeo odgovore na pitanja.

Građane je zanimalo mnogo toga, ali pitanje koje je bilo neizbježno s obzirom na reakciju koju je Novalićev odgovor izazvao u javnosti je ono o poskupljenju ulja.

On je pročitavši pitanje, podsjetio na tu njegovu izjavu u kojoj je kazao da ulje “sada građani mogu kupiti 37 posto manje nego prošle godine”.

“Danas neću naravno govoriti o postotcima jer sve vam je poznato… Uljarice su poskupjele na svjetskom tržištu, ali Vlada FBiH je povećala budžet za poljoprivredu”, dodao je Novalić.

U više od pola sata dugom live videu, Novalić je uredno odgovarao na pitanja, pa je tako na red došlo i ono koje se odnosi na probleme s gradnjom tunela Hranjen.

Konstatirao je da je u tom slučaju bespotrebno dignuta prašina te da će biti nastavljena gradnja.

“Bit će nastavljena gradnja, ne samo tunela, već će biti izgrađena i cesta ka Goraždu”, istakao je federalni premijer.

Govorio je i o mogućem uvođenju oštrijih mjera u Federaciji BiH napominjući da je on bio jedan od prvih koji je kazao da “lockdown” nikada neće biti ponovo uveden.

“U prvom ‘lockdownu’ smo izgubili 26.000 radnih mjesta, 16 posto indirektnih poreza. Vrlo brzo smo shvatili da uvođenje ‘lockdowna’ više neće biti rješenje s razine Federacije BiH. Kantoni imaju mogućnost da to učine”, naglasio je.

Federalni premijer je kazao da je prije ovakvog obraćanja imao malu tremu.

Poručio je da je ipak uživao i da će biti redovan u ovakvim live javljanjima kako bi poraslo povjerenje građana u njega.

Kopirati
Drag cursor here to close