Ako je u pravu!

Izetbegović o Fadilovom uspjehu: Ako je Novalić u pravu, to treba priznati i cijeniti

''Sve je lako provjeriti''
Vijesti / Politika | 09. 09. 2021. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović u intervjuu za portal Klix objasnio je zašto hvali Fadila Novalića premijera Vlade FBiH unatoč kritikama opozicije te naveo da kada su u pitanju zasluge Novalićeve vlade, ''za svakog moraju biti relevantni službeni podaci o promjenama bitnih ekonomskih parametara''.

''Novalić tvrdi da su ekonomski pokazatelji vlade koju on vodi već šest godina bitno bolji od pokazatelja prethodne vlade, recimo da su riješeni dugovi i deficit Federacije, da odavno imamo suficit, da su stabilizirani svi fondovi, da je bitno porastao BDP, da je otvoreno više od 60.000 novih radnih mjesta u Federaciji itd. Novalić također tvrdi i da su pokazatelji njegove vlade u borbi s ekonomskim posljedicama korone bolji od pokazatelja vlade Republike Srpske, ali i od Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, dakle svih zemalja okruženja, osim Srbije, da je 2021. za Federaciju uspješnija od 2019. godine, koja je ekonomski najbolja poslijeratna godina.'', kazao je

U intervju je istaknuo kako je zanimljiv podatak da se minimalno dvije trećine PDV-a za cijelu BiH prikupi u dijelovima Federacije BiH pretežno naseljenim Bošnjacima, što ističe, također ima poveznicu s djelovanjem Novalića i strukture SDA.

''Dakle, gospodarstvo u tom dijelu BiH drži stabilnost bukvalno svih proračuna u državi, i entitetskih i kantonalnih. Sve navedeno je lako provjeriti, i ako je Novalić u pravu, to treba priznati i cijeniti'', zaključio je Izetbegović.

Inače, posljednja izjava premijera Federacije Bosne i Hercegovine iznenadila je bh. javnost kada je komentirao rast cijena namirnica i rekao da nije problem što je ulje, primjerice, skuplje, nego bi ga onda jednostavno trebalo manje kupovati.

Komentirao je rast cijena ulja i piletine, a govorio je i o pojeftinjenju goriva i krumpira.

Novalić je kazao da je točno da su ulje i piletina poskupjeli za 37 posto, no da je istovremeno krumpir 40 posto jeftiniji, a pala je i cijena goriva u odnosu na 2019. godinu. Kada je voditelj istaknuo da 100 konvertibilnih maraka danas nema istu vrijednost u odnosu na 2018. godinu, Novalić je odgovorio da to ovisi o tome što kupujete.

"Ako kupujete ulje, kupit ćete ga 37 posto manje. Kupit ćete manje litara za 37 posto. Umjesto 100 litara kupit ćete 63. Ako kupujete gorivo, dobit ćete ga 10 posto više", objasnio je Novalić i šokirao javnost.

Nakon ove njegove izjave uslijedila je lavina reakcija na društvenim mrežama. ''Pa koja je ovo veličina! Stručnjak par excellance! Samo kupuj količinski manje i mjesečni izdatak 'ulje' ostaje isti! Genije, vizionar...'', napisao je jedan muškarac.

Inače, u jednom od svojih ranijih priopćenja SDA je navela kako Fadil Novalić ne priča dobro, ali odlično radi.

Kopirati
Drag cursor here to close