Respiratori

Novalić i ostali: Tužitelj rekao Zolaku da je osumnjičen dok je svjedočio na poziv Obrane

''Kakvu krivicu da priznam kad sam čist'', kazao je svjedok.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2022. u 17:55 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zlouporabe prilikom nabavke respiratora, direktor Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak, izjavio je da ga federalni premijer Fadil Novalić nije osobno kontaktirao i da je ''Srebrena malina'' dobila dozvole u skladu sa propisima, nakon čega je tužitelj kazao da je on i dalje osumnjičen.

Svjedočeći na poziv Novalićeve Obrane, Zolak je rekao da nije bilo ničeg nezakonitog prilikom upisa ''Srebrene maline'' u registar veletrgovaca i izdavanju dozvole za uvoz.

On je ispričao kako ga je nazvao odvjetnik, tada savjetnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje Miloš Stevanović i rekao mu da Federacija uvozi respiratore, te da vidi šta se može učiniti.

''Srebrena malina'' nije upisana u registar

''To je bilo vrijeme kad su nas svi zvali sa svih strana'', kazao je Zolak.

Dodao je da je saznao kako ''Srebrena malina'' nije upisana u registar i da se ponovo čuo sa Stevnovićem, rekavši mu da bez toga ne može obaviti uvoz. Zorlak tvrdi da mu je rekao da se tvrtka mora registrirati ili naći nekog veletrgovca kao posrednika.

Svjedok je objasnio da se za upis u registar moraju ispuniti uvjeti koji se odnose na kadar, prostor i opremu, te da to utvrđuje inspektorat.

''Nitko nije tražio dozvolu mimo procedure'', rekao je Zolak, dodajući da je ''Srebrena malina'' od četvrtka do ponedjeljka upisana u registar te da je dobila dozvolu.

On je naveo da su nakon proglašenja nesreće prioritetno rješavali sve što je imalo veze sa pandemijom. Potvrdio je da je Agencija od 17. ožujka do 1. lipnja 2020. izdala 375 suglasnosti za uvoz medicinskih sredstava.

Zolak je na pitanja braniteljice Vasvije Vidović potvrdio da je tijekom istrage dva puta saslušan kao svjedok u Tužiteljstvu, a da je 23. lipnja ispitan kao osumnjičeni. Kazao je da mu je istražitelj Ivica ponudio imunitet od krivičnog gonjenja ukoliko bude pričao, ali da je on to odbio.

Tužitelj Džermin Pašić u unakrsnom isptivanju pitao je svjedoka da li je ikada dobio odluku kojom se obustavlja istraga protiv njega, na šta je Zolak rekao da nije. Prema riječima tužitelja, Zolak je i dalje osumnjičen u predmetu.

Uslijedili su prigovori Obrana da tužitelj vrši pritisak na svjedoka, a ukazano je da je Zolak u optužnici bio predložen kao svjedok.

''Jako sam iznenađena da se vrši zloupotreba i pritisak na svjedoka da bi se onemogućio da kaže istinu'', kazala je Senka Nožica, koja brani Jelku Miličević.

Pritisak Tužiteljstva

Predsjedateljica Vijeća Džemila Begović se složila da bi se ovo moglo protumačiti kao pritisak, rekavši da ne dozvoljava da Tužiteljstvo poentira na istrazi o drugom predmetu.

Tužitelj Pašić sugerirao je svjedoku da mu je ustvari nuđeno da sklopi sporazum o priznanju krivice, s čim se Zolak nije složio.

''Kakvu krivicu da priznam kad sam čist'', kazao je svjedok.

Na pitanje tužitelja da li je neko od 375 onih koji su dobili dozvolu za uvoz isti dan bio i upisan u registar veletrgovaca, Zolak je rekao da vjeruje da nije.

Za zlouporabe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor tvrtke ''F.H. Srebrena malina'' Fikret Hodžić, kao i sama tvrtka, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Na poziv Obrane grafološki nalaz je iznio vještak Ismet Katana, koji je analizirao pisma namjere za nabavku respiratora od 2. i 14. travnja. On je kazao da je potpise sa originala ovih dokumenata i kopija elektronske verzije upoređivao sa nespornim potpisima Novalića.

Katana je kazao da se na dokumentima od 2. travnja nalazi faksimil Novalićevog potpisa, a da se na originalu od 14. travnja nalazi njegov potpis, dok je na kopiji vjerojatno njegov potpis. Pojasnio je da na kopijama ne može sa sigurnošću utvrditi nečiji rukopis, jer se ne vidi jačina otiska i slični elementi.

Suđenje se nastavlja 25. ožujka, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close