Nastavak suđenja

Novalić i drugi: Informacija bez podatka o nabavci respiratora

Ranije je Tužiteljstvo navelo da se na hard disku nalaze podaci sa telefona oduzetog od svjedoka Hasana Ganibegovića i da taj dokaz želi da uloži kao potvrdu autentičnosti poruka prezentiranih u sudnici. Međutim, Obrane su prigovorile.
Vijesti / Flash | 25. 02. 2022. u 16:33 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zlouporabe prilikom nabavke respiratora, svjedok Mario Glibić potvrdio je da se u informaciji Federalnog stožera civilne zaštite, koju je dobio pred sjednicu Vlade, nije spominjala nabavka respiratora.

Glibić je na poziv Tužiteljstva Bosne i Hercegovine svjedočio 26. siječnja, a Obrani Jelke Miličević odobreno je da ga direktno ispita u vezi sa materijalima koje je dobio za sjednicu Vlade.

On je kazao da je od koleginice koja ima pristup e-portalu Vlade, mejlom dobio poziv za sjednicu i propratne materijale, uključujući informaciju Stožera o aktivnostima na suzbijanju pandemije u razdoblju od 23. ožujka do 3. travnja 2020.

Braniteljica Senka Nožica predočila mu je dio informacije koji se odnosi na nabavku medicinske opreme, a Glibić je potvrdio da se ne spominje nabavka respiratora.

Sporni hard disk

Na pitanja Obrane Fadila Novalića, svjedok je kazao da on tu informaciju nije detaljno čitao, kao i da kao pomoćnik ministra financija za trezor nije nadležan za rad Civilne zaštite i nabavku medicinske opreme.

Na pitanje tužitelja Mirze Hukeljića da li mu je poznato da je Tužiteljstvu od glavnog tajnika Vlade dostavljena informacija u kojoj se nalazi rečenica da su kupljeni respiratori, Glibić je rekao da nema ta saznanja.

Za zlouporabu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme „F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama tvrtka, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

U vezi sa spornim hard diskom koje je na prošlom ročištu Tužiteljstvo namjeravalo da uloži kao dokaz, predsjedateljica Džemila Begović je priopćila odluku Vijeća, da se u spis ne mogu ulagati dokazi koji nisu prezentirani na suđenju.

Ranije je Tužiteljstvo navelo da se na hard disku nalaze podaci sa telefona oduzetog od svjedoka Hasana Ganibegovića i da taj dokaz želi da uloži kao potvrdu autentičnosti poruka prezentiranih u sudnici. Međutim, Obrane su prigovorile da im nije dostavljen taj hard disk, na kojem se nalazi ogroman broj informacija.

Tužiteljstvo dokaze nije dalo Obranama

Begović je pitala tužitelja na koji način Vijeće može u obilju informacija na hard disku vidjeti poruke koje su prezentirane kao dokaz. Hukeljić je kazao da je to namjeravao pojasniti pozivanjem stručnog lica. On je naveo da se ne mogu izdvajati pojedinačni podaci sa diska, te da su Obrane mogle ovaj dokaz pogledati u Tužiteljstvu.

Tužitelj je više puta naveo da Vijeće odbija ovaj dokaz, a sutkinja je ponavljala da ne odbija dokaz, već da ne prihvata one informacije koje nisu prezentirane u sudnici.

''Konačna odluka je: 'Uložit ćete u dokaze ono što ste prezentirali na sudu''', kazala je Begović, dodajući da joj nije jasno zbog čega te informacije Tužiteljstvo nije kopiralo Obranama.

U skladu sa odlukom, sudija je prekinula izvođenje daljih dokaza koji se odnose na druge oduzete telefone i laptope.

Nastavak suđenja je 4. ožujka, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close