Suđenje za ''Respiratore''

Novalić i ostali: Uklanjanje viška materijala s portala Vlade FBiH

''Kontrolom sam vidjela da su prijedlozi zaključaka koji su dostavljeni dopisom navedeni i u informaciji, pa sam izbrisala zadnje tri stranice i vratila na portal kako ne bi stvarali konfuziju na sjednici, kada već imamo prijedloge zaključaka''
Vijesti / Flash | 11. 03. 2022. u 16:58 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedokinja Obrane federalnog premijera Fadila Novalića je na suđenju za zlouporabe prilikom nabavke respiratora rekla da je zbog duplanja zaključaka izmijenila informaciju koju je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dostavila Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) o postupanju za vrijeme pandemije, a koja je u travnju 2020. objavljena na ''e-portalu''.

Mirela Eljšan, uposlena u Glavnom tajništvu Vlade FBiH, odnosno Sektoru za pripremu sjednica, rekla je da je materijale koji dođu iz pisarnice postavljala na e-portal, kako bi se ministri mogli upoznati s njima.

Dokumenti, kako je kazala, moraju biti sa dopisom i pečatom Vlade, inače ih ne bi primila, skenirala i postavila na ovaj portal, na koji postavlja i zaključke sa sjednica koji dolaze nakon par dana.

Kontrola i brisanje

Obrani je pojasnila da je 30. travnja 2020. izbrisala zadnje tri stranice sa informacije koju je dostavila FUCZ i koja je objavljena 6. travnja, jer su bile višak i jer se ne radi o novom dokumentu.

''Kontrolom sam vidjela da su prijedlozi zaključaka koji su dostavljeni dopisom navedeni i u informaciji, pa sam izbrisala zadnje tri stranice i vratila na portal kako ne bi stvarali konfuziju na sjednici, kada već imamo prijedloge zaključaka'', rekla je svjedokinja.

Na upit optužene Jelke Milićević da li je netko naredio da se uklone tri stranice sa informacije, svjedokinja je odgovorila da je njen posao da prati kako dokumenti izgledaju, ali da se oni sadržinski ne smiju mijenjati, odnosno dodavati nešto na postojeći.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužiteljstva, svjedokinja je kazala da njen posao nije da čita materijale, već da ih pripremi ministrima, kao i da se ne može sjetiti da li je uz informaciju dostavljen CD.

Ponovila je tužitelju da je sama uočila grešku prilikom popisivanja predmeta i ispravila je, da se višak uvijek otklanja i da je takva praksa.

Za zlouporabe prilikom nabavke respiratora, sa Novalićem su optuženi suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, direktor tvrtke ''F.H. Srebrena malina'' Fikret Hodžić, kao i sama tvrtka, te federalna ministrica financija Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Svjedokinja Dijana Smajlagić, pomoćnica tajnika Vlade FBiH, ispričala je da joj je u opisu posla presigniranje pošte koju dobije iz pisarne, te da su joj tijekom ožujka i travnja 2020. u fokusu bile stvari koje se tiču zaštite njenog i života članova njene obitelji.

Ugovor o kupovini

Zbog toga je rekla da se sjeća dokumenta koji joj je Obrana predočila, odnosno informacije FUCZ-a o aktivnostima preduzetim tijekom pandemije od 23. ožujka do 3. travnja, jer su se stvari odnosile na režim kretanja, podatak o respiratorima, nabavci sredstava za zaštitu.

''Sjećam se da je zaključen ugovor o kupovini. (…) Ostao mi je u sjećanju režim kretanja'', kazala je svjedokinja.

Prema njenim riječima, ovu informaciju je nakon primanja signirala u Odsjek za pripremanja sjednica Vlade FBiH.

Optuženoj Milićević je svjedokinja negirala da je njena zadaća da bude nadređena osobi koja akte postavlja na portal Vlade, da ima pristup portalu, ali ne i objavljenim informacijama.

Materijali koji dođu u Tajništvo Vlade, kako je navela svjedokinja, signiraju se istog dana.

Tijekom unakrsnog ispitivanja tužitelja, svjedokinja je odgovorila da ne zna u koliko su se akata, osim spomenute informacije FUCZ-a, spominjali respiratori, osim informacija Ministarstva zdravstva FBiH koje su navodile da je potrebno sagledati potrebe bolnica za respiratorima.

Svjedokinja se nije mogla sjetiti iste informacije FUCZ-a iz svibnja 2020., a Tužiteljstvo je na kraju prigovorilo njenom iskazu.

Nastavak suđenja je 23. ožujka, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close