Suđenje

Novalić i ostali: Hodžić očekivao veći priliv novca

Tužitelj Hukeljić je ustvrdio da je želio dokazati kako je Hodžić i poruku i telefonski razgovor o velikom prilivu sredstava imao prije nego što je Ministarstvo financija FBiH uplatilo novac od 10,5 milijunamaraka za kupnju 100 respiratora iz NR Kine
Vijesti / Flash | 27. 08. 2021. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku glavnog pretresa u predmetu Fadil Novalić i drugi pred Sudom BiH ispitana su tri nova svjedoka Tužiteljstva BiH.

Tijekom izravnog ispitivanja svjedoka Adnana Gačevića, uposlenika Privredne banke Sarajevo, tužitelj Mirza Hukeljić pokušavao je dokazati kako je Fikret Hodžić obavijestio Gačevića nekoliko dana prije nego što je sklopljen ugovor o kupovini respiratora između FUCZ i Srebrene maline, da ''ovih dana'' očekuje veći priliv novca na račun, te da će imati veću isplatu, prenosi N1.

Svjedok Gačević je potvrdio kako mu je Hodžić poruku tog sadržaja poslao putem Vibera 30.3.2020. godine, te da je nekoliko dana poslije toga u telefonskom razgovoru obaviješten od Fikreta Hodžića kako očekuje isplatu od države za nabavu respiratora.

Tužitelj Hukeljić je ustvrdio da je želio dokazati kako je Hodžić i poruku i telefonski razgovor o velikom prilivu sredstava imao prije nego što je Ministarstvo financija FBiH uplatilo novac od 10,5 milijuna maraka za kupnju 100 respiratora iz NR Kine.

Gačević je potvrdio kako je Hodžić tražio savjet u vezi s uplatom u inozemstvo, to jest u NR Kinu u vezi s kupnjom respiratora, za što je postojao pravni osnov.

Obrana Fikreta Hodžića je u unakrsnom ispitivanju utvrdilo kako je traženje savjeta i pomoći u takvim uplatama/isplatama uobičajena praksa, kao i da je tih dana Srebrena malina imala više transakcija, uključujući i iz Kosova, u vezi sa nabavom druge medicinske opreme.

Pred Sudom BiH danas je svjedočio i Redžep Hodžić, menadžer u Srebrenoj malini i brat Fikreta Hodžića. Svjedok je potvrdio kako nije imao nikakve veze sa samim procesom i pregovorima u vezi sa nabavom respiratora, te da je za njih saznao nekoliko dana prije njihove isporuke u BiH.

Također, posvjedočio je da je preuzeo komunikaciju s Kinezima nakon što je njegov brat dobio zabranu Suda BiH da komunicira bilo s kim u vezi sa ovim predmetom.

Svjedok Tužiteljstva BiH bila je uposlenica Srebrene maline Emina Mehmedović, koja je posvjedočila da je 26.3.2020. godine na e-mail adresu FUCZ poslala ponudu u vezi s zaštitinim maskama, koju je sačinio Fikret Hožić.

Mehmedović je rekla da je u nekoliko navrata 24. i 27.4.2020. godine (u vrijeme isporuke respiratora) komunicirala s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH, kako bi se prikupila dokumentacija za dozvolu za uvoz medicinske opreme koju je tražila Srebrena malina.

Nastavak glavnog pretresa u predmetu Fadil Novalić i ostali planiran je za 22.9.2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close