Šta sad?

"Čujte se, šefe, sa Sebijom oko cijena respiratora"

Tužitelj Pašić je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tokom komunikacije brisane. U jednoj prepisci Novalić piše „brišite poruke“.
Vijesti / Crna Kronika | 28. 07. 2021. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulaganjem materijalnih dokaza danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću i drugima optuženim u aferi "Respiratori", odnosno zbog nabavke 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", piše Dnevni avaz.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik poduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Tužitelj Džermin Pašić je, među mnogim prepiskama optuženih, prezentirao i poruke koje Hodžić razmijenio s Naserom Orićem.

''Fadil nas ubi' nogama'', piše Hodžić, na što mu Orić odgovara:

''Pročitaj „Avaz“, lik nije normalan''.

Hodžić je potom napisao: ''Ja Fadila jednim papirom mogu zakucati''.

Tužitelj Pašić izdvojio je i poruku iz 18. ožujka prošle godine kada je glavna tajnica Vlade Federacije BiH Edita Kalajdžić poručila Novaliću: ''Čujte se šefe sa Sebijom (op. a. direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović) u vezi cijena respiratora''.

Tužitelj je ponovo prezentirao poruku koju je Edvin Kučuković poslao, a u kojoj upozorava da nabavljeni respiratori nisu za liječenje ljudi. Pašić je, također, prezentirao da su optuženi slali predfakture za respiratore, a ne fakture. Obrane su, prenosi Avaz, prigovorile te su kazali da je to sastavni dio poslovanja.

Tužitelj Pašić je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tokom komunikacije brisane. U jednoj prepisci Novalić piše „brišite poruke“.

U jednoj poruci, koja je nastala nakon što u medijima procurila afera „Respiratori“, Novalić piše „da Jelka ne može raditi svakakve stvari, a da bude nevina“.

''I ove odluke je ona donijela, može zaustaviti kao ratu za Energoinvest prošle godine'', stoji u poruci.

U ranijim porukama Edita Kalajdžić upozorava Novalića.

''Šefe, ovaj ugovor treba odmah raskinuti i tražiti povrat para''.

Novalić joj odgovara: ''Meni je, bebo, za danas, dosta. Kako ćemo poništiti ugovor, kad su pare otišle u Kinu''.

Kopirati
Drag cursor here to close