Vijeće ministara

Nova načela uprave - odgovornost, pouzdanost, otvorenost, transparentnost...

Vijesti / Flash | 29. 06. 2016. u 15:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, kojim su precizirane i jasnije definirane pojedine odredbe u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse, te ugrađeni određeni amandmani, čime se osigurava dosljednija i kvalitetnija primjena ovog zakona.

Načela izmjena i dopuna Zakona o upravi su odgovornost, pouzdanost, pravna sigurnost, otvorenost i transparentnost, a njihovo praktično provođenje približit će Bosnu i Hercegovinu europskim načelima javne uprave i javnog upravljanja.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, između ostalog, osigurava se sustavna primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i u institucijama koje obavljaju usko specijalizirane stručne i druge poslove jer će umjesto sadašnjih savjetnika rukovoditelja ovih institucija te poslove obavljati rukovodeći državni službenici. Također, sistemski se pristupa rješavanju pitanja posebnih uvjeta za imenovanje rukovodiltelja i zamjenika rukovoditelja upravnih organizacija u situaciji kada posebnim zakonom nisu propisani posebni uvjeti za imenovanje. Istovremeno se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršitelja dužnosti, uz mogućnost produženja još za tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

Ministarstvo pravde dostavit će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close