Antiratna politika

Nikšić: Osuđujem izraelske postupke, ali to ne znači da podržavam Hamasove zločine

"Opet danima svjedočimo stravičnim zločinima, ubijanju djece, civila. Sve to se čini navodno u ime nekih svetih ciljeva, licemjernim pozivanjem na vjeru i na svevišnjeg Boga".
Vijesti / Flash | 17. 10. 2023. u 19:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na službenom Facebook profilu osvrnuo se na sukob između Izraela i Hamasa. Kako je kazao – sve je već viđeno.

"Opet danima svjedočimo stravičnim zločinima, ubijanju djece, civila. Sve to se čini navodno u ime nekih svetih ciljeva, licemjernim pozivanjem na vjeru i na svevišnjeg Boga".

"Apsolutno i potpuno opredijeljen za antiratnu politiku, za razgovor umjesto sukoba, za pokušaj pronalaska rješenja tražeći kompromis ne mogu se pomiriti i nijemo promatrati stradanja nedužnih", istaknuo je Nikšić te kazao kako "posebno želim dići glas protiv stradanje djece".

"Oni još nisu postali ni svjesni nepravde svijeta u kojem su tek započeli svoj život, a neko je odlučio da im uskrati pravo da budu bolji ljudi od onih koji ih ubijaju, bez obzira kako se zločinci zovu i u ime kojih ciljeva rade zločine".

"Osuđujem trenutne postupke Izraela, ali to ne znači da podržavam zločine koje je nad također nedužnim civilima počinio Hamas. Nijedan ljudski život nije vrjedniji od drugog. Zato pravda ili osveta za počinjeni zločin ne može biti novi još teži zločin. Smatrati bilo čiji ljudski život iznad i važnijim od drugog ne može i ne smije biti rješenje. Prekid ubijanja nedužnih može i mora", zaključio je Nikšić.

Podsjetimo, bh. javnost je nakon sukoba na Bliskom istoku pokazala uobičajenu podijeljenost pa je tako jedan dio javnosti stao na stranu Izraela, dok je drugi dio stao na stranu Palestine, a samo su rijetki stali na stranu mira.

Tako je, podsjetimo, predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u srijedu izvrijeđao veleposlanicu Izraela u BiH Galit Peleg opisujući je kao "izmanipuliranu budalu", dok je predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto nazvao "neopreznom i sebičnom" nakon što je uputila nedvojbenu podršku Izraelu.

Veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg poručila je u četvrtak predsjedatelju Predsjedništva BiH Željku Komšiću kako je i dalje dužan odgovor o tome na kojoj je strani povijesti kada komentira sukobe na Bliskom istoku, ističući kako bi svima moralo biti jasno da ih je započeo Hamas okrutnim napadima na civile.

Kopirati
Drag cursor here to close