Srbi se ne miješaju

Nikolić i Vučić nisu podržali referendum o Danu RS

Vijesti / Flash | 01. 09. 2016. u 14:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije i premijer Tomislav Nikolić Aleksandar Vučić nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu željeli da utječu na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u RS povodom održavanja najavljenog referenduma o Danu Srpske, koji je najavljen za 25. rujan.

"Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regiji, uvijek podržati srpski narod, građane RS i njene institucije", navodi se u zajedničkoj izjavi Nikolića i Vučića, koja je podijeljena novinarima ispred zgrade Predsjedništva, gdje je održan sastanak s liderima RS, javlja Srna.

Inače, u Beogradu je održan sastanak Nikolića i Vučića sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, premijerom Željkom Cvijanović, članom Predsjedništva BiH iz RS Mladenom Ivanićem i predsjedavajućim Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladenom Bosićem. Navodi se da su se Nikolić i Vučić sastali s najznačajnijim predstavnicima političkog života Republike Srpske.

Osnovna tema razgovora je, kako se navodi, bila očuvanje stabilnosti i mira u regiji. Oni su istaknuli da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH kao i integriteta entiteta Republika Srpska. Nikolić i Vučić su osudili organizirane napade koji iz pojedinih zemalja regije stižu protiv Srbije i srpskog naroda.

Podsjetimo, veleposlanici zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC), nakon sastanka pozvali su vlasti Republike Srpske da ne održe referendum jer je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pozornost s veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi.

Između ostalog poručili su da neće tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje odcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH, poručili su veleposlanici PIC-a.

Inače, Rusija se ne slaže sa zajedničkim tekstom PIC-a jer se, kako kaže ruski Veleposlanik Petar Ivancov, u dokumentu samo prijeti i osuđuje.

Rusija smatra, dodao je, da je rješenje dijalog. Ivancov je naglasio da nije njegovo da se kao veleposlanik miješa u odluke Ustavnog suda BiH, javlja Fena.

''Mislim da bi ovaj Sud trebao imati malo više osjećaja kada je u pitanju cjelokupna situacija, a ne samo u pogledu važećih zakona'', kazao je Ivancov. Podcrtao je da na sastanku nije bilo govora o Bonskim ovlastima.

Inače, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je da je izdvojeno mišljenje Srbije očekivano, jer Rusija već izvjesno vrijeme, po njegovom mišljenju neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close