konsultacije

Vučić ipak sudjeluje na 'svesrpskom' sastanku

Vijesti / Flash | 01. 09. 2016. u 13:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beogradu je danas počeo sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, premijerom Željkom Cvijanović, članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenom Ivanićem i predsjedavajućim Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladenom Bosićem.

Inače, Aleksandar Vučić ranije je rekao da bi mogao preskočiti ovaj ''sverspski'' sastanak, jer su političari iz RS-a iznijeli stavove u javnost, iako su se dogovorili da ne izlaze u javnost sa svojim stavovima prije nego što svi zajedno sjednu i razgovaraju.

Sastanak, povodom događanja u Republici Srpskoj, održava se u zgradi Generalnog tajništva predsjednika Srbije na Andrićevom vencu. Prije početka sastanka nije bilo izjava. Nije priopćeno hoće li se i kada sudionici sastanka obratiti medijima, javlja Srna.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije da će na sastanku u Beogradu biti razgovarano o Aneksu deset Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika, i njegovoj obveza da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izvještaj o radu, što se do sada nikada nije dogodilo. Istaknuo je da je i to vid kršenja akta kojim je osnovan OHR, te da očekuje detaljniju analizu rada i ponašanja visokog predstavnika.

"Na odgovoran način ćemo ocijeniti cjelokupnu situaciju u vezi sa primjenom Daytonskog sporazuma, s aspekta Republike Srpske i Srbije", dodao je Dodik. Državni vrh Srbije održao je u utorak uvečer konsultacije povodom poziva Vijeća za mira BiH /PIC/ Srpskoj da odustane od referenduma o Danu Republike.

Na dvosatnom sastanku, kojem su osim Nikolića i Vučića, nazočili ministri vanjskih poslova Ivica Dačić, unutarnjih poslova Nebojša Stefanovića i Nela Kuburović pravde Srbije, usuglašeno je da bude održan sastanak sa srpskim liderima iz BiH i Srpske na kojem će biti razmotrena aktualna situacija i eventualno dalji koraci. Dačić je rekao novinarima da je na sastanku detaljno analizirana situacija koja se odnosi na sigurnost i regionalnu stabilnost. Veleposlanici Upravnog odbora PIC, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali su vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske.

Prema ranijem pisanju Blica Vučićev stav je da Srbija ne treba da podilazi međunarodnoj zajednici i da je smatra djelomično odgovornom za sve što se u regiji događa te da neće vršiti pritiske na Republiku Srpsku.

Kopirati
Drag cursor here to close