Brojanje

Ni mjesec dana od izbora nemamo konačnih rezultata

Brojne nepravilnosti, žalbe, ali i kaznene prijave dovele su do toga da Središnje izborno povjerenstvo ni nakon mjesec dana ne može potvrditi rezultate izbora za sve razine vlasti.
Vijesti / Flash | 02. 11. 2022. u 07:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovini (SIP BiH) danas će održati sjednicu na kojoj će, kako sada stvari stoje, biti djelomično potvrđeni rezultati Općih izbora. Kako je potvrđeno za BHRT, osim za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, odluka Suda Bosne i Hercegovine čeka se i po drugim žalbama.

Iako se nametnutim izmjenama Izbornog zakona nastojao poboljšati integritet izbornog procesa, za sada je nejasno koliko se uspjelo u toj namjeri. Brojne nepravilnosti, žalbe, ali i kaznene prijave dovele su do toga da Središnje izborno povjerenstvo ni nakon mjesec dana ne može potvrditi rezultate izbora za sve razine vlasti. Iako je bilo naznaka da će sjednica biti održana jučer, do toga ipak nije došlo. SIP i javnost osluškuju šta će reći Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine po žalbama političkih stranaka. Najviše pažnje usmjereno je na žalbe opozicijskih stranaka iz Republike Srpske, koje traže da se poništi odluka SIP-a i naloži ponavljanje izbora za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Žalba opozicijskih starnaka

Sud Bosne i Hercegovine je 31. listopada 2022. zaprimio izbornu žalbu opozicijskih stranaka iz Republike Srpske s izjašnjenjem SIP-a u vezi izbora predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, a donijet će odluku u zakonskom roku, koji, u skladu s članom 79. Zakona o upravnim sporovima Bosne i Hercegovine, iznosi tri dana od dana prijema žalbe, priopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

"Žalba ima 117 poglavlja vrlo kredibilnih dokaza i neoborivih činjenica na 300 i nešto stranica, koji su sa najboljim odvjetničkim timovima urađene i složene", rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Bivša članica SIP-a Lidija Korać smatra da je Središnje izborno povjerenstvo svojim postupcima uvelo konfuziju i dovelo u pitanje kompletan izborni proces. Kaže, na mnogo pitanja javnost još uvijek nema odgovor.

"Prilikom proglašenje rezultata izbora za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske mi nismo dobili informaciju u čemu je, odnosno koja je ta razlika u brojevima između gospodina Dodika i gospođe Trivić. Nismo dobili ni podatke sa svakog biračkog mjesta da bi svi oni koji se bave izbornim procesom mogli raditi analize", kazala je Lidija Korać, bivša članica SIP-a.

Više od 400 žalbi

Samo u ovoj godini Sud Bosne i Hercegovine zaprimio je više od 400 žalbi u izbornim predmetima. Na sam dan održavanja izbora Tužilaštvo i SIPA zaprimili su 27 prijava koje se odnose na izborne nepravilnosti. U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u radu je 40 predmeta i čeka se donošenje tužilačke odluke.

"Mislim da po ovakvim uvjetima i ovakvim kršenjima Izbornog zakona, a čiji su generatori neke od političkih stranaka, izbore ubuduće ne treba održavati dok se ne uvedu nove tehnologije i to elektronska identifikacija birača i uvođenje skenera, kojima bi se skenirao naš glasački listić i automatski utvrđivali rezultati izbora", rekao je Vehid Šehić iz Koalicije "Pod lupom".

Nakon što SIP potvrdi rezultate izbora, kreću rokovi za konstituiranje organa zakonodavne vlasti na svim razinama. U političkim krugovima, daleko od očiju javnosti, već neko vrijeme traju razgovori oko formiranja koalicija koje bi mogle činiti buduću vlast. Pojedine stranke najavile su pregovore u tijeku ovog tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close