Ali, kriv je...

Nezadovoljstvo presudom Šešelju: Međunarodni kazneni sudovi su politički

Brojne udruge ali i javne osobe izrazile su nezadovoljstvo presudom Šešelju
Vijesti / Flash | 11. 04. 2018. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je objavljena Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu Vojislavu Šešelju, uslijedile su brojne reakcije javnosti, koja većinski, nije zadovoljna presudom.

Kosor: Kazna je mala, ali je Šešelj kriv, zločinac je

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor jedna je od prvih koja je reagirala na društvenim mrežama na presudu Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu Vojislavu Šešelju.

''Dobra je vijest da je Šešelj osuđen. Loša je što je kazna mala i takva da mu se uračunava vrijeme u pritvoru. Tako je odahnuo onaj koji bi ga morao izručiti Haagu. Kompromis. Ali, kriv je, zločinac je'', napisala je Kosor,prenosi Fena.

Društvo za ugrožene narode nije zadovoljno presudom

Društvo za ugrožene narode u BiH pozdravlja presudu, ali unatoč tome, nezadovoljni su presudom jer Šešelj nije bio u zatvoru i tamo neće ni doći.

''Također, pravio je cirkus od Tribunala i slične događaje'' kazala je Feni predsjednica Društva za ugrožene narode u BiH Fadila Memišević.

Dodala je da zadovoljstvo može biti u tome što je ipak Šešelj osuđen odnosno proglašen krivim po tri točke optužnice za progon, deportacije i druga nečovječna djela.

Žene Srebrenice: Presuda Šešelju sramotna i razočaravajuća

Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice Hajra Ćatić ocijenila je sramotnom drugostupanjsku presudu Šešelju, prvenstveno je kako kaže razočarana visinom kazne od deset godina, ocijenivši Haški tribunal odnosno Međunarodni rezidualni Mehanizam za međunarodne kaznene sudove političkim.

''Toliko godina se borimo za pravdu i istinu, ali pravde nema. Da su ga osudili za šest općina, znamo što bi se sve povlačilo, Srbija bi bila odgovorna da je izvršila agresiju na BiH i Hrvatsku'', ističe Ćatić.
Podcrtala je da još traga za sinom, kao i mnoge porodice za svojim članovima, a zločinci se puštaju na slobodu.

Dodala je da je Šešelj tijekom suđenja omalovažavao  sud, provocirao žrtve i vrijeđao, a na kraju je dobio sramotnu presudu.

Članica Udruženja Žene Srebrenice Vasvija Kadić, koja je u proteklom ratu izgubila tri brata i oca, poručila je da je današnja presuda porodice žrtava ubila psihički, ali i moralno.

''Živimo u nadi da se osuđuju zločinci, da buduće generacije znaju što se događalo, ali nažalost pravda nikada nije zadovoljena kada je u pitanju visina kazne koja se izriče'', ističe Kadić.
Ocijenila je da nadležni sudovi djeluju pod utjecajem politike, što je poražavajuće za žrtve genocida, ali i njihove obitelji.

Logoraši nisu zadovoljni s godinama zatvora za Šešelja

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković izjavio je danas da je prvostupanjska presuda Vojislavu Šešelju bila katastrofalna i nepovoljna za žrtve i BiH.
''Drugostupanjska pravosudna presuda je nešto malo popravila stanje, jer je Šešelj proglašen krivim i odgovornim, te je osuđen za zločin protiv čovječnosti. Teška je to kvalifikacija i to je jedan od prvih službene politike Srbije 90-tih koji je osuđen za zločin protiv čovječnosti. Naravno, nismo zadovoljni sa godinama zatvora, ali u suštini treba sačekati da bude odaslana presuda u pisanoj formi, presudu dobro analizirati, izučiti i dati je na izučavanje obrazovanim institucijama i generacijama. U potpunosti nismo zadovoljni,  ali dobro je što je popravila određeno stanje, bilo bi najpogubnije da je potvrđena prvostepena presuda'', kazao je Mešković Feni.

Mešković ističe da nema osobe koja može biti zadovoljna drugostupanjskom presudom Vojislavu Šešelju.

'' Možemo biti zadovoljni samo u dijelu u kojem se odnosi da je kriv, da je proglašen krivim. Nismo zadovoljni u potpunosti i kaznom zatvora'', naglasio je Mešković.

Hrvati u Vojvodini:  Presuda je 'mala utjeha'

Hrvati u Vojvodini drže da je proglašenje bivšeg haškog optuženika Vojislava Šešelja odgovornim za progon i deportaciju, ponajprije srijemskih Hrvata, tek mala utjeha za sve ono što je učinjeno pripadnicima hrvatske zajednice 90-ih godina.

Nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) proglasio je u srijedu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja odgovornim za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata tijekom 90-ih i osudio ga na 10 godina zatvora.

Međutim, Šešelj neće ići u zatvor jer je u pritvoru Haškog tribunala tijekom suđenja proveo ukupno 11,5 godina što je sud uvažio.

Marko Kljajić, bivši svećenik u mjestu Hrtkovci i autor djela "Kako je umirao moj narod", o zločinima nad Hrvatima u Srijemu 90-ih, razočaran je načinom na koji je vođen sudski proces u Den Haagu protiv Šešelja, javlja Hina.

„Mala satisfakcija i utjeha jeste to što je proglašen odgovornim za zločine nad Hrvatima u Vojvodini. Ali mene kao i svakog normalnog čovjeka bole krvavi tragovi što su ih ostavili četničke vojvode i 'Bijeli orlovi' napose po Srijemu", naveo je Kljajić.

Nepravedna Haška pravda

Dodao je kako ga boli i „nepravedna Haška pravda“ pa ga ni ova posljednja presuda nije iznenadila.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov navodi kako je to prvo službeno priznanje, visoke međunarodne sudske instance zločina nad Hrvatima u Vojvodini.

"Možemo reći da je mali dio pravde ostvaren, kao i zadovoljština kod žrtava. Nećemo govoriti o visini kazne i odgovara li ona težini zločina, ali moramo ustvrditi da je i sud međunarodne zajednice potvrdio ono što predstavnici hrvatske manjine i žrtve govore godinama – da je zločina nad Hrvatima u Vojvodini bilo", naglasio je Žigmanov.

"Za očekivati je da ova presuda MICT-a osnaži politike suočavanja s prošlošću na prostorima bivše Jugoslavije'', rekao je Žigmanov ''jer ne treba zaboraviti da je 25 osoba ubijeno, a oko 35.000 ih je protjerano'', iz Vojvodine, a ponajprije s područja Srijema.

Žigmanov inzistira kako je današnja presuda Šešelj istodobno "dala za pravo" dosadašnjim stajalištima, tvrdnjama i upozorenjima predstavnika hrvatske zajednice u Srbiji, žrtava progona i nevladinih udruga i organizacija o zlodjelima kojima su bili izloženi Hrvati u Vojvodini.

Podsjeća da "na teritoriju Srbije nije bilo rata" i da državljani Srbije hrvatske nacionalnosti nisu iskazivali nelojalnost državi.

"Iza tih zločina stajale su državne strukture i paravojne i policijske snage", a "poticaj progona i nasilja imao je za posljedicu protjerivanje i ubojstva vojvođanskih Hrvata", dodao je.

Podsjetimo, žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Haagu danas je izreklo presudu Vojislavu Šešelju te ga osudilo na 10 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, a koju je već odslužio.

Kopirati
Drag cursor here to close