Više ne želi bh. mirovinu

Vojislav Šešelj odustao od invalidske mirovine u BiH

Vojislav Šešelj je, podsjetimo, invalidsku mirovinu u BiH, točnije od Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zatražio još 2014. godine na osnovu radnog staža na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu
Vijesti / Politika | 29. 01. 2018. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Federalnog zavoda Mirovinsko-invalidskog osiguranja (MIO) Zijad Krnjić potvrdio je da je lider srpskih radikala i narodni izaslanik Skupštine Srbije odustao je od mirovine u Bosni i Hercegovini.

Vojislav Šešelj je, podsjetimo, invalidsku mirovinu u BiH, točnije od Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zatražio još 2014. godine na osnovu radnog staža na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, s kojeg je izbačen upravo zbog nacionalizma.

"Nismo mu, naravno, nikada dali mirovinu. Mi njegove nalaze nismo prihvatili, poslali smo stvar na sud... A on je u međuvremenu odustao od mirovine", kazao je Krnjić za Radiosarajevo.ba.

Navodnu Šešeljevu invalidnost prve kategorije utvrdila je beogradska liječnička komisija još dok je on bio u Hagu. Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja FBiH tada je prihvatio vještačenje iz Srbije, iako u njemu nisu sudjelovali. Zavod MIO je osporio takve nalaze, a Krnjić je tada poručio da neće dozvoliti da Šešelju bude dodijeljena mirovina.

U međuvremenu Šešelj je u Srbiji sam sebe prijavio da bez osnova prima invalidsku mirovinu jer "više nije radno potpuno nesposoban, kako je to 2012.  utvrdila komisija za Ministarstva zdravlja Srbije". Te godine je petero ljekara, kako je govorio Šešelj, utvrdilo da je 100 posto invalid i proglasilo ga invalidskim umirovljenikom. No, kako on tvrdi, sada to nije slučaj.

U međuvremenu, nakon izbora u Skupštinu Srbije, prima i poslaničku plaću. Pa su mediji u susjedstvu tvrdili da prima i platu i invalidsku mirovinu. Prema njima, Šešelj je "neobičan slučaj" jer ga država Srbija registrira i kao potpunog invalida, ali i kao radno sposobnog narodnog poslanika.

Nedavno je u Hagu pred Žalbenim vijećem Mehanizma za međunarodne kaznene sudove održana sjednica po žalbi Haškog tužiteljstva, na oslobađajuću presudu predsjedniku Srpske radikalne stranke. Tužiteljstvo traži da žalbeno vijeće preinači prvostepenu oslobađajuću presudu, Šešelja proglasi krivim za sve točke optužnice i kazni ga, ili da obnove suđenje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close