Učešće građana

Nevladine organizacije uključiti više u kreiranje javnih politika

Vijesti / Flash | 15. 02. 2017. u 22:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH) održana je prva u nizu prezentacija i javna rasprava o prednacrtu Sporazuma o suradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH.

Cilj prezentacije i javne rasprave o prednacrtu sporazuma je da se utvrde jasni principi i prioriteti u suradnji vlasti i nevladinih organizacija u procesu europskih integracija, koji bi rezultirali većim sudjelovanjem građana i nevladinih organizacija u procesima aktivnog kreiranja i primjene javnih politika.

''Ministarstvo pravde BiH je u proteklom razdoblju uložilo znatne napore kako bi unaprijedilo sustav transparentnosti, suradnje i otvorenosti prema građanima i organizacijama civilnog društva. Kruna tih napora je aplikacija e-konzultacije putem koje građani aktivno i izravno sudjeluju u izradi zakona na državnoj razini. Cilj nam je što je više moguće uključiti nevladin sektor i građane u kreiranje zakona, jer se zakoni ne donose zbog političara,već zbog građana'', rekao je prilikom prezentacije sporazuma ministar pravde BiH Josip Grubeša.

''Zbog značaja sporazuma kojim se utvrđuju temelji buduće suradnje organizacija civilnog društva sa institucijama Vijeća ministara BiH, smatramo da je izuzetno važno da utječemo na definiranje teksta sporazuma, kao i da nadziremo, odnosno sudjelujemo u procesu njegove primjene'', dodao je Slaviša Prorok, projekt menadžer Centra za promociju civilnog društva (CPCD).

Organizatori događaja su bili Ministarstvo pravde BiH, CPCD i predstavnici projekta ''Jačanje kapaciteta vladinih institucija za sudjelovanje u političkom dijalogu sa civilnim društvom'' (CBGI) koji financira Europska unija.

''Funkcionalni dijalog sa civilnim društvom i sudjelovanje građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa europskih integracija. Današnja prezentacija i javna rasprava predstavlja konkretan primjer kako institucije BiH vode aktivan i funkcionalan dijalog sa civilnim društvom'', zaključio je Goran Žeravčić, vođa tima CBGI projekta.

Prezentacije i javne rasprave o prednacrtu Sporazuma o suradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH će se u nadolazećem razdoblju također održati u Mostaru, Livnu, Banja Luci i Bijeljini.

Kopirati
Drag cursor here to close