Nadzor mora

Neum: Inspekcija će patrolirati zbog plovidbe - za prekršitelje ''masne'' kazne

Nadzore na moru će provoditi tri inspektora za sigurnost plovidbe u patrolnom čamcu tipa Maestral 590.
Vijesti / Flash | 05. 08. 2022. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni inspektori za sigurnost plovidbe će u razdoblju od 5. do 22. kolovoza u Neumskom zaljevu kontrolirati odvijanje i sigurnosti plovidbe brodovima, čamcima, plutajućim objektima i drugim plovilima, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Na ovaj način, Federalna uprava za inspekcijske poslove direktno doprinosi uspješnoj realizaciji turističke sezone i putem Federalnog prometnog inspektorata koji provodi aktivnosti vezane za sigurnost plovila i zaštitu ljudi, tereta i imovine na moru.

"Zbog povećanog rizika po sigurnost plovidbe u Neumskom zaljevu uslijed neodgovornog ponašanja vlasnika i vozača plovila, težište kontrole će prije svega biti na kontroli posjedovanja uvjerenja za upravljanje čamcima i vodenim skuterima, te kontroli utvrđivanja osposobljenosti za plovidbu čamcima, brodicama i drugim plovilima. Sva plovila u prometu moraju ispunjavati sve zakonom propisane uvjete za plovidbu - biti osposobljena za plovidbu, registrirana kod nadležne kapetanije i periodično pregledana u skladu sa zakonom, a osobe koje upravljaju čamcima, brodicama a osobito vodenim skuterima, moraju imati uvjerenja o položenom ispitu za upravljane plovilima", izjavio je Tomislav Mikulić, glavni prometni inspektor po ovlaštenju.

Nadzore na moru će provoditi tri inspektora za sigurnost plovidbe u patrolnom čamcu tipa Maestral 590, javlja Večernji list.

U ljetnoj sezoni u 2021. godini, Federalni prometni inspektorat je u Neumu i na Jablaničkom jezeru izvršio 87 inspekcijskih nadzora, u kojima su utvrđeni prekršaji za koje je izdato 45 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 23.400,00 KM, te jedno rješenje o nalaganju upravne mjere.

Kazne za prekršaje u oblasti sigurnosti plovidbe propisane su Zakonom o unutarnjoj i pomorskoj plovidbi (“Službene novine Federacije BiH“, broj: 73/05) i kreću se od 100,00 KM do 50.000,00 KM, u ovisnosti od vrste prekršaja.

Kazne za upravljanje čamcem, plutajućim objektom, skelom i splavom bez uvjerenja za upravljanje, te za korištenje plovila bez važećih isprava-plovidbene dozvole kreću se u iznosu do 500,00 KM za pravnu, te do 100,00 KM za odgovornu osobu ili drugog pojedinca.

Kopirati
Drag cursor here to close