Težak izbor

Revizori o kandidatima za komesara policije u HNŽ: Jako kvalitetni profesionalci

Imena prijavljenih kandidata, zbog trajanja procedure, nisu obznanjena.
Vijesti / Flash | 25. 09. 2022. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri uredne prijave stigle su na natječaj za direktora policije Hercegovačko-neretvanske županije, naveo je Neovisni odbor za imenovanje i reviziju. Tako bi, nadaju se u policiji, do kraja listopada dobili direktora i zamjenika nakon pet godina, što je i novim Zakonom odlučila županijska Skupština.

Samo u Policijskog upravi Mostar trenutačno nedostaje 164 policijska djelatnika.Imenovanjem čelnog čovjeka policije, bilo bi omogućeno zaposlenje oko 240 policajaca koliko ih trenutno nedostaje u Županiji te umiroviti više od njih 50. Imena prijavljenih kandidata, zbog trajanja procedure, nisu obznanjena.

Tri prijave 

"Imamo tri prijave. Od te tri prijave, ono što vam mogu reći je da su sva tri kandidata se prijavila na poziciju komesara Policije, a dva kandidata su prijavila se i na poziciju zamjenika komesara Policije. Svi kandidati koji su se prijavili su jako kvalitetni kandidati. To su ljudi koji dugi niz godina profesionalno obavljaju svoju službu u policijskim organima", kazao je Sinan Crnomerović iz Neovisnog odbora za reviziju i imenovanje direktora policije HNŽ.

Prema najavama, imenovanje novog ravnatelja policije očekuje se do kraja listopada ukoliko ministar, a potom i Vlada odobre kandidate. Imenovanje Policijskog odbora trebao bi biti jedan od prvih koraka novog ravnatelja. Na taj bi se način popravio status policajaca i problemi koji se gomilaju proteklih 20 godina.

"U Upravi policije trenutno nema ni disciplinske komisije, ni javno-žalbenog biroa, ni policijskog odbora tako da se radi u otežanim okolnostima i otežanim uvjetima. Samim tim, ako dođe do postavljanja komesara, sva ta tijela unutar Ministarstva trebalo bi da profunkcioniraju onako na pravi način kako to Zakon i služba nalaže", naglasio je predsjednik Sindikata MUP-a HNŽ Nail Balić.

Činovanje ključno 

"Sljedeća stvar koja se mora hitno uraditi je da se napravi promicanje policijskih službenika i njihovo činovanje da bi se oslobodile pozicije za prijam novih službenika.To je procedura koja će trajat možda sljedeću godinu cijelu, ali ako to uspijemo uraditi sa ovim imenovanjem policijskog komesara i njegovog zamjenika i popunjavanjem policijskih službenika, u tom periodu od godinu dana, mi smo uspjeli", istaknuo je načelnik PU Mostar Dragan Jelonjić.

Inače, Izmjene Zakona kojeg je nedavno usvojila Skupština HNŽ-a, a odnosi se na uvođenje zamjenika ravnatelja, izazvala je burne reakcije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova navodeći kako to ne postoji niti u jednom županijskom MUP-u.

OHR se tada također oglasio poručivši vlastima HNŽ-a da osiguraju profesionalnu policiju bez etničkih podjela. Djelatnicima je policije, pak, ključno osiguranje boljih uvjeta rada kao i da za svoj posao budu nagrađeni.

Video: Da li će HNK do kraja oktobra dobiti novog direktora policije?
Kopirati
Drag cursor here to close