Gube se milijuni eura

Nelegalni financijski tokovi u BiH: S prljavim novcem dolaze i veliki problemi

Procjene GI-TOC, na Zapadnom Balkanu, pokazuju da je uz raširenu korupciju, zabilježen rast kriminalnih organizacija, kao i to da pranje novca zasnovano na trgovini i utaja poreza i dalje olakšavaju samu raširenost navedenih tokova.
Vijesti / Flash | 13. 02. 2024. u 09:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za pojam nelegalnih financijskih tokova ne postoji usvojena pravna definicija, niti je zakonski riješen kao takav. Ono što predstavlja izazov jeste ograničeno znanje i razumijevanje ovog pojma, uključujući javni sektor, civilno društvo i medije.

''Događa se da prilikom naših istraživanja, čak i predstavnici institucija pitaju šta su to nelegalni financijski tokovi, odnosno šta podrazumijeva, jer na ovaj pojam prva asocijacija jeste pranje novca. Međutim ovo je jedna šira problematika'', kazala je u razgovoru za Fenu koordinatorica za BiH Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC) Anesa Agović.

Prljavi novac i veliki problemi

Po njenim riječima, iako je već kroz različita istraživanja i procjene od strane međunarodnih institucija dokazan štetan utjecaj nelegalnih financijskih tokova na sveukupno društvo, javnost često nije svjesna u kojoj mjeri ovi tokovi utječu na društvo i ometaju razvoj i rast, jer kao što eksperti kažu „s prljavim novcem dolaze i veliki problemi“.

Nedavne procjene međunarodne nevladine organizacije, Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC), na Zapadnom Balkanu, pokazuju da je uz raširenu korupciju, zabilježen rast kriminalnih organizacija, kao i to da pranje novca zasnovano na trgovini i utaja poreza i dalje olakšavaju samu raširenost navedenih tokova.

''Iako ovaj fenomen predstavlja prijetnju državama i zajednicama zapadnog Balkana, civilno društvo u regiji nedovoljno je uključeno u razvijanju održivih i holističkih rješenja za problem. Postoji rašireno mišljenje da nevladine organizacije i nemaju neku ulogu u rješavanju ovog problema'', kaže Agović.

S tim u vezi, Globalna inicijativa je pokrenula online alat kako bi podigla svijest i unaprijedila znanje o nelegalnim financijskim tokovima na Zapadnom Balkanu.

''Ovaj interaktivni komplet alata, strukturiran oko trenutnih ishoda Radne grupe za financijsku akciju (FATF), pruža informacije prilagođene korisnicima, osnažujući civilno društvo, medije i akademsku zajednicu u borbi protiv nelegalnih financijskih tokova'', kaže Agović.

Milijuni eura iz proračuna

Ovaj alat upravo ima za cilj jačanje zajedničkih napora u borbi protiv organiziranog kriminala i poticanja transparentnosti.

Konkretno za BiH, odgovor Bosne i Hercegovine na nelegalne financijske tokove je ograničen zbog nedostatka sustavnog odgovora i suradnje, što je često jedan od uzroka i samo nerazumijevanja širine ovog problema nadležnih institucija.

Bosna i Hercegovina, kao i ostale zemlje regije, teži da se fokusira na financijski sustav i trgovinu, s naglaskom na utaju poreza. Međutim, prethodna istraživanja su pokazala da nezakonita tržišta i korupcija godišnje odnose milijune eura iz budžeta.

U krivičnom postupku financijske istrage se ne provode na adekvatan i blagovremen način, jer Krivični zakon zemlje ne definira posebne postupke za oduzimanje imovine, niti definira komponente financijske istrage.

Osim toga, civilnom društvu i medijima nedostaje znanje i iskustvo za razumijevanje nelegalnih financijskih tokova i kapaciteta za izvještavanje i praćenje djelotvornosti odgovora zemlje. Još jedan problem s kojim se suočavaju civilno društvo i mediji je prikupljanje podataka, posebno nedostatak dostupnih informacija relevantnih za istragu nelegalnih financijskih tokova.

Prostor za uključivanje stručnjaka

Jedan od zaključaka istraživanja jeste da postoji potreba za vanjskim angažmanom kako bi se uključili stručnjaci i praktičari iz civilnog društva, medija i privatnog sektora u odgovoru na nelegalne financijske tokove. Ovi stručnjaci i praktičari nisu uključeni u formiranje radnih grupa koje rade na izradi zakona, amandmana i relevantnih strategija i dokumenata. Osim toga, postoji prostor za uključivanje stručnjaka u istraživanje nelegalnih financijskih tokova. Na primjer, uključivanje stručnjaka za forenzičko računovodstvo u tužiteljstvo kako bi se poboljšala efikasnost financijskih istraga.

''Također smo uvidjeli da ne postoji dovoljna donatorska podrška civilnom društvu i medijima, posebno u smislu financiranja praćenja i istraživanja nelegalnih financijskih tokova, kao i mogućnosti za učenje, sticanje vještina i izgradnju kapaciteta u istraživanju ovog fenomena'', rekla je Agović.

Na kraju Agović kaže da se nelegalni financijski tokovi kanaliziraju kroz različite komponente, poput korupcije, utaje poreza i kriminalnog tržišta. Ono što se često zanemaruje jeste da je samo pranje novca jedno od komponenti nelegalnih financijskih tokova. Potrebno je šire shvaćanje nelegalnih financijskih tokova, te unapređenje i koordinacija nadležnih institucija, kako bi zajednički dali snažniji odgovor na nelegalne financijske tokove.

Kopirati
Drag cursor here to close