Trgovina ljudima

Neće biti para: Amerika zaprijetila Bosni i Hercegovini

Strategija BiH za borbu protiv trgovine ljudima u osnovi se odnosi na zaštitu žrtava i vladavinu prava.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2020. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosni i Hercegovini će biti ukinuta nehumanitarna, netrgovinska pomoć vlade Sjedinjenih Američkih Država, uključujući vojnu pomoć i pomoć USAID-a, ukoliko Strategija za borbu protiv trgovine ljudima ne bude učinkovito implementirana, potvrđeno je za Dnevni avaz iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Pojasnili su da Strategija BiH za borbu protiv trgovine ljudima u osnovi se odnosi na zaštitu žrtava i vladavinu prava.

''Također, govori i o institucijama čije funkcioniranje treba osigurati zaštitu i pravdu za žrtve, te uhićenja i procesuiranja onih koji su uključeni u gnusni zločin trgovine ljudima. Ukoliko Strategija BiH za borbu protiv trgovine ljudima ne bude učinkovito implementirana, BiH će pasti na razinu 3, što će je uvrstiti među zemlje koje ulažu najmanje u zaustavljanje trgovine ljudima'', pojasnili su.

Dodali su da je BiH već napravila određene pozitivne pomake u pravom smjeru revitalizacijom Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i poduzimanim koraka na osiguranju novčane pomoći žrtvama.

''Predsjedništvo BiH je napravilo važa n korak pokazujući jedinstvo i vodstvo

kada je u pitanju implementacija državne strategije. Ali, potrebno je učiniti mnogo više. Vijeće ministara BiH mora regulirati pravni status i odobriti prošireno članstvo za Udarnu grupu za borbu protiv trgovine ljudima. BiH mora unaprijediti obuku za policiju, tužitelje i suce, u konačnici, pokazati porast broja krivičnih gonjenja i presuda u slučajevima koji se odnose na trgovinu ljudima'', poručili su.

Kopirati
Drag cursor here to close