Slučajevi Dragičević i Memić

Ne tražimo da se završi preko noći, ali tražimo da se završi

Suzana Radanović je kazala da je zadovoljna ishodom sastanka s Johanessom Hahnom. Muriz Memić je kazao da mu je sastanak djelovao obećavajuće.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2019. u 19:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suzana Radanović i Muriz Memić danas su se u Sarajevu sastali s Johannesom Hahnom, europskim komesarom za politiku proširenja sa kojim su razgovarali o istragama u slučajevima stradanja njihovih sinova.

Suzana Radanović je kazala da je zadovoljna ishodom sastanka s Johanessom Hahnom.

"Ništa nam nije naporno, to radimo za svoju djecu. Razgovor je trajao nekih pola sata, s tim da je on sastanak s nama produžio na njegovu inicijativu. Mi smo zadovoljni, on je rekao da je tražio da dođe ekspert za Tužilaštvo i pravosuđe. On je uradio reformu pravosuđa u Makedoniji, ja sam ga zamolila da ako može dođe nezavisni tim istraživača da urade istragu o istrazi i da se slučaj o ubistvu Davida Dragičevića prebaci na bh. tužiteljstvo", kazala je i istakla: "Rekao je da će uraditi sve što je u njegovoj moći", kazala je za N1.

"Ja smatram da se europska zajednica nije ranije htjela umiješati jer se mi vodimo kao pravna država. U svim državama se događaju ubojstva, ali sada smo došli do te razine, poslije Vijeća sigurnosti u New Yorku kada je Inzko rekao za ove slučajeve, sada gospodin Hahn. To je meni vjetar u leđa. Bitno je da nas je Hahn primio, ne bi nas primio da ne misli nešto", dodala je Radanović.

Još je kazala da Banjaluku i cijelu BiH doživljava kao "okupiranu teritoriju".

"Ja Banjaluku doživljavam kao okupiranu teritoriju, komplet BiH. Okupiranu od mafije. Moje dijete više nije tu, moje dijete je na slobodnoj teritoriji i ja mu kada god poželim odem na grob mirne duše. I ja i otac i brat i sestra".

Video: Suzana Radanović i Muriz Memić za N1 o sastanku sa Hahnom u Sarajevu

Muriz Memić je kazao da mu je sastanak djelovao obećavajuće.

"Ovo je izgledalo obećavajuće. Dok dolazi komisija da istražuje, ne dolaze oni onako. To nas je iznenadilo, sve zna. Rekao je da želi biti upućen i da suosjeća kao otac i djed. Poslati će komisiju, vidjeli su šta je pravosuđe. Zamislite kako je u VSTV-u kad istražuju Dalidu Burzić i onda imenuju. Isti je članovi istražuju i nagrađuju".

"Objasnio nam je da ne očekujemo ništa preko noći. Mi smo svjesni toga, gospodin Feraget nam je to objasnio. Ne tražimo da se završi preko noći, ali tražimo da se završi", dodao je.

Memić je za N1 još poručio da presudu u slučaju stradanja njegovog sina ne vrijedi vraćati na početak.

"Nema smislu ovu presudu vratiti na početak, prometna nesreća se nije dogodila. Dženan je ubijen, David je ubijen i da vidimo tko je iza ovoga svega. Dalida Burzić je nedavno poručila da nas je ušutila, ali poručujem joj da nije. Ako neće u BiH, ima izvana neko tko će narediti".

Kopirati
Drag cursor here to close