Svečanost

75. obljetnica NATO-a - Helez poručio: Nadam se poslije Švedske da će BiH postati članica

Ministar Helez je poručio da se NATO u posljednje 74. godine razvio u najjači vojno politički savez te da i Bosna i Hercegovina, u cilju zaštite mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, teži ka članstvu u NATO savez.
Vijesti / Flash | 02. 04. 2024. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenici ministra Slaven Galić i Aleksandar Goganović prisustvovali su 2. travnja 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH prijemu u povodu obilježavanja 75. obljetnice NATO saveza, ujedno i 20. obljetnice partnerstva Bosne i Hercegovine sa NATO-om.

NATO pomogao OS BiH

Svečanosti, čiji je domaćin bila zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, između ostalih, su prisustvovali i načelnik Zajedničkog stožera generalmajor Gojko Knežević sa zamjenicima brigadnim generalima Tomom Kolendom i Mirsadom Ahmićem, zapovjednik EUFOR-a generalmajor László Sticz, veleposlanici NATO zemalja te vojno-diplomatski predstavnici u BiH.

U obraćanju prisutnima, ministar Helez je poručio da se NATO u posljednje 74. godine razvio u najjači vojno politički savez te da i Bosna i Hercegovina, u cilju zaštite mira, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, teži ka članstvu u NATO savez.

Obilježavajući 20 godina suradnje Bosne i Hercegovine i NATO saveza, ministar Helez je naglasio da su ''Oružane snage BiH napravile veliki iskorak u profesionalnom razvoju i izgradnji kompetencija, zahvaljujući programima edukacije, obuke i vježbi koje nam je ponudio NATO.''

BiH u NATO-u

Također, ministar Helez se zahvalio NATO savezu koji pruža podršku u jačanju obrambeno-sigurnosnog sustava BiH, te poručio da cjelokupna podrška NATO-a prema Bosni i Hercegovini jasno dokazuje da je ona dio NATO obitelji.

Foto: MO BiH /  Svečani prijem povodom 75. obljetnice NATO-a

''Trenutno je naša zemlja u Akcionom planu za članstvo što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo'', rekao je Helez te izrazio nadu da će ''Bosna i Hercegovina, nakon pristupanja Švedske NATO savezu, biti sljedeća punopravna članica'', zaključio je ministar Helez.

Zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha poručila je da se NATO i danas vodi idealima slobode, demokracije i vladavine prava.

''I dalje dijelimo temeljno uvjerenje da smo zajedno jači, sigurniji i prosperitetniji, bilo kao saveznici ili kao partneri. Za nas ovdje u BiH to partnerstvo se i dalje produbljuje'', poručila je McGaha. Na kraju se zahvalila svima koji su u posljednjih 20 godina doprinijeli da Bosna i Hercegovina bude mjesto za bolji i sigurniji život građana Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close