Borba protiv nasilja

Nasilje u obitelji je naučeni i transgeneracijski prenosiv obrazac ponašanja

Vijesti / Flash | 13. 03. 2016. u 11:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ratificiranjem Konvencije Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji BiH se obvezala na poduzimanje zakonodavnih i drugih mjera radi osiguranja pravnog, institucionalnog, preventivnog djelovanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, zaštiti žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja nasilja.

''Implementacija najvažnijeg međunarodnog dokumenta u ovoj oblasti realizira se i putem Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji (2013- 2017)'', rekao je u razgovoru za Fenu stručni savjetnik Gender centra Federacije BiH Zlatan Hrnčić.

Cilj Strategije je, ističe, smanjenje nasilja u obitelji, uspostavljanje sustava djelovanja i zaštite te ravnomjerna dostupnost navedenih mehanizama.

''Nasilje u obitelji je kazneno djelo, odnosno predstavlja naučeni i transgeneracijski prenosivi obrazac ponašanja. Mi kao individue moramo usvojiti nove obrasce ponašanja i nenasilne komunikacije da bi se kreiralo i društvo bez nasilja'', naglasio je Hrnčić.

Strateški pristup podrazumijeva usklađivanje legislative, edukativne programe, pri kojima se provode stručne obuke profesionalaca u oblasti zdravstva, sigurnosti, socijalne zaštite, obrazovanja i pravosuđa.

''Putem Zakona o zaštiti nasilja u obitelji uspostavljena je osnova za razvoj održivog i sveobuhvatnog djelovanja u ovoj oblasti, a prema Zakonu za svaki prijavljeni slučaj nasilja u obitelji, policija je dužna podnijeti zahtjev za izricanje zaštitne mjere u roku od 12 sati nadležnom sudu, a sud je dužan, u roku od 12 sati od prijema zahtjeva, da izrekne jednu ili više zaštitnih mjera. Na ovaj način žrtva dobiva zaštitu u roku od 48 sati'', objasnio je Hrnčić.

Praćenjem utvrđenih indikatora, a putem uspostavljene baze podataka može se pratiti učinak profesionalaca u ovoj oblasti.

Tako je, po riječima Hrnčića, u porastu broj podnesenih izvještaja o počinjenom kaznenom djelu u odnosu na broj prijava nasilja u obitelji, a "sudovi u većoj mjeri izriču zatvorske kazne za počinjeno kazneno djelo nasilja u obitelji, pri čemu se smanjuje broj uvjetnih kazni".

''Ovo se može dovesti u direktnu vezu s edukacijama policajaca i nositelja pravosudnih funkcija u ovoj oblasti. Posebno su kao dobra praksa prepoznate multisektorske edukacije, na kojima se zajedno educiraju zdravstveni, socijalni radnici, policajci, suci i drugi akteri u sustavu djelovanja i zaštite'', kazao je Feni stručni savjetnik Gender centra Federacije BiH Zlatan Hrnčić.

Dodaje da na ovaj način svi akteri u sustavu djelovanja i zaštite direktno prolaze kroz praktično postupanje u slučajevima nasilja u obitelji, te se utvrđuju nedostaci i ističu pozitivne prakse pojedinih profesionalaca.

Kopirati
Drag cursor here to close