Izricanje

Narednog tjedna presuda za zločine u Bileći

Njih optužnica tereti da su sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni ''Moša Pijade'' u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.
Vijesti / Flash | 25. 09. 2020. u 17:18 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud će idućeg tjedna izreći presudu Borisu Bošnjaku, Milošu Mavraku, Miodragu Grubačiću i Iliju Đajiću, optuženima za zločine počinjene nad zatočenicima u nekadašnjoj vojarni ''Moša Pijade'' u Bileći.

Njih optužnica tereti da su sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni ''Moša Pijade'' u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike. Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedme bojne Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica bili su stražari, također pripadnici VRS-a.

Izricanje presude bilo je prvobitno zakazano za 10. ožujak ove godine, ali je odgađano zbog epidemiološke situacije.

Izricanje presude je zakazano za srijedu, 30. rujna, a istog dana će Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine iznijeti žalbe na presudu Gavrilu Steviću, kojeg je Sud BiH oslobodio krivice u ožujku ove godine za odlazak na ratište u Ukrajinu i pridruživanje paravojnim formacijama.

Tužiteljstvo BiH nije dokazalo navode optužnice prema kojima je Stević u srpnju 2014. godine preko Graničnog prijelaza Pavlovića most otišao najprije do beogradskog aerodroma ''Nikola Tesla'', a potom i do Moskve, te dalje do Rostova na Donu i u Ukrajinu, gdje se, s još nekoliko osoba iz BiH, pridružio paravojnoj i parapolicijskoj formaciji ''Jovan Šević'', rečeno je tijekom iznošenja presude.

U petak, 2. listopada, najavljeno je iznošenje žalbi na presudu Enveru Buzi, koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenog u rujnu 1993. u Uzdolu kod Prozora.

Prvostupanjskom presudom je utvrđeno da je on, kao bivši vršitelj dužnosti zapovjednika Samostalne bojne Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

Narednog tjedna planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene u Tesliću, Bratuncu, Palama, Srebrenici, Doboju, Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku, Foči, Rogatici, Kalinoviku, Sarajevu, Ilijašu, Vogošći i Brčkom.

Kopirati
Drag cursor here to close