Danas stabilno

Nakon snijega, kiša i klizišta, stanje u BiH većinom stabilno, dio Krajine i dalje bez struje i vode

U večernjim satima snježne padavine su polako počele smanjivati u sjeverozapadnoj Bosni, a situacija, za razliku od jučerašnjeg nevremena, u određenoj mjeri normalizirati.
Vijesti / Flash | 04. 02. 2018. u 08:41

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su obilne padavine uzrokovale brojne probleme bh. građanima u većem dijelu zemlje, prema posljednjim informacijama nadležnih službi, situacija se stabilizirala.

Putevi su uglavnom prohodni, u Fojnici je i dalje na snazi stanje prirodne nesreće, a dijelovi Krajine su i sinoć bili bez struje i vode, piše Klix.ba.

U večernjim satima snježne padavine su polako počele smanjivati u sjeverozapadnoj Bosni, a situacija, za razliku od jučerašnjeg nevremena, u određenoj mjeri normalizirati. U Bihaću, koji je veći dio dana bio bez vode i struje, dežurne ekipe na terenu su uspjele sanirati značajnije kvarove.

U Cazinu i Velikoj Kladuši, koji su jučer cijeli dan bili bez struje, sanirani su problemi na pojedinim dalekovodima, pa je električna energija stigla većinom u gradska područja. Ipak, probleme na niskonaponskoj mreži tek će trebati rješavati, a stanovništvo u mnogim selima u ove dvije općine, ali i nekim drugim su zanoćili bez struje, a ponegdje i vode. Kada je u pitanju odvijanje prometa situacija se i tu popravlja.

Nešto lošija situacija je na regionalnim cestama. Iako su sve prohodne, neki putevi se moraju dodatno čistiti. Lokalni putevi koji vode uglavnom u ruralna područja su većinom neočišćeni, pa je moguće da postoje neka sela koja su i dalje odsječena od svijeta. Napori pripadnika Civilne zaštite značajno su popravili stanje na prometnicama u Hercegovini.

Nakon obilnih padavina iz noći s petka na subotu, ozbiljnih problema bilo je na područjima općina Konjic, Jablanica i Gacko. Klizište na području Nacionalnog parka Sutjeska ne ugrožava magistralni put Gacko – Tjentište.

Prema posljednjim informacijama iz Operativnog stožera Civilne zaštite HNŽ sve prometnice na područjima Konjica i Jablanice su u funkciji.

Rezultat je to napornog rada brojnih javnih službi koje su pritekle u pomoć Civilnoj zaštiti.

Na području Srednjobosanske županije situacija je sinoć bila stabilna, rekli su u Županijskoj upravi civilne zaštite SBŽ. U Fojnici je i dalje na snazi stanje prirodne nepogode nakon što se u mjestima Gojevići, Bakovići i Dusina izlila rijeka Gvožđanka i prekinula putnu komunikaciju.

Prema posljednjim informacijama, razina rijeke je u opadanju, a putevi su prohodni.

Snježne padavine koje su u noći s petka na subotu pogodile Tuzlansku županiju na svu sreću nisu prouzročile veće probleme građanima. Vodostaji su povećani i u Zeničko-dobojskoj županiji, ali prema posljednjim infomacijama situacija je stabilna.


Kopirati
Drag cursor here to close