Prati se situacija

Posljedice nevremena u Jablanici i Konjicu: Ceste zatrpane, kuće ugrožene...

U tijeku dana se očekuje sanacija preostalih zatrpanih prometnica
Vijesti / Flash | 04. 02. 2018. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon jučerašneg nevremena, Operativni stožer civilne zaštite HNŽ-a jutros je izvijestio o stanju u Konjicu i Jablanici.

''Stanje na području općine Konjic , što se tiče posljedica obilnih padavina od prethodnog dana i noći, je stabilno. U tijeku dana ekipe civilne zaštite i građana bili su angažiranee na saniranju posljedica uzrokovanih obilnim padavinama'', navodi se u izvješću.

Dodaju, kako je područje općine Konjic na više lokacija bilo je pogođeno odronima, klizištima i velikim bujicama.

Na nekoliko mjesta bile su prekinute putne komunikacije usljed odrona, klizišta i bujica. Najteža situacija bila je u mjestima Oteležani, Prijeslop, selo Blučići i u prigradskom naselju Radava.

Sve posljedice obilnih padavina u selima Prijeslop, Blučići su sanirane kao i u naselju Radava.

''Tijekom dana nije sanirana putna komunikacija koja selo Oteležane povezuje sa ostalim dijelovima općine Konjic. Putna komunikacija je presječena na više mjesta  odronima i klizištima, koja su u potpunosti blokirali putni pravac Oteležani-Konjic. Upotrebom raspoložive mehanizacije pokušala je sanirati ovaj putni pravac, ali zbog obujma odrona i klizišta, nije se uspjelo u tome, tako da je ova putna komunikacija i dalje blokirana'', navodi se u izvješću.

Kako dodaju, u toku noći 02/03.02.2018g. u naselju Pleha došlo je do obrušavanja veće stijene, koja je ugrozila jednu stambenu kuću. Stijena je probila vanjski zid kuće, koji se dijelom obrušio, te se  zaustavila  u trpezariji. Srećom nije bilo ozlijeđenih ali je pričinjena veća materijalna šteta. Osobe koje stanuju u kući pretrpjele su blagi šok i manji vid panike, u tom trenutku, naveli su u izvješću.

Situacija se u jutarnjim satima se stabilizirala.

U tijeku prethodne noći i današnjeg dana vodostaj rijeke Neretve bio je u porastu, da bi se u večernjim satima stabilizirao.

Pripadnici civilne zaštite općine Konjic su u pripravnosti i prate situaciju na terenu.

U Jablanici je kako piše u izvještaju Civilne zaštite, došlo do brojnih odrona.

''U toku noći 02/03.02.2018 godine usljed obilnih padavina na nekoliko lokalnih puteva došlo je do odrona. Od jutarnjih sati angažirana je mehanizacija JKP Jablanica na raščišćavanju putnih pravaca. Do 11:30 sati saniran je put i uspostavljen promet na dionicama puta Glogošnica-Ravna- Bijela, put prema naseljenom mjestu Baćina kao i put prema deponiji smeća „Zakom“'', navodi se u izvještaju, gdje dodaju da se trenutno radi se na raščišćavanju puta Ostrožac-Šabančići i put prema Čivelju, gdje se očekuje potpuna sanacija u tijeku dana.

Od naseljenih objekata klizištem je ugrožena  jedna stambena kuća u naselju Donje Paprasko,(ispod magistralne ceste)gdje nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close